☰
Search
Mic
En
Android Play StoreIOS App Store
Setting
Clock

1000 Names of Lord Ganesha | Sahasranamavali of Lord Ganesha

DeepakDeepak

1000 Ganesha Names

Sahasranamavali of Lord Ganesha

X
गणेश्वर
1
ॐ गणेश्वराय नमः।
Om Ganeshwaraya Namah।
सृष्टि के स्वामी
गणक्रीड
2
ॐ गणक्रीडाय नमः।
Om Ganakridaya Namah।
गणों के साथ क्रीडा करने वाले
गणनाथ
3
ॐ गणनाथाय नमः।
Om Gananathaya Namah।
गणों के नाथ अथवा स्वामी
गणाधिप
4
ॐ गणाधिपाय नमः।
Om Ganadhipaya Namah।
शिवगणों के अधिपति
एकदंष्ट्र
5
ॐ एकदंष्ट्राय नमः।
Om Ekadanshtraya Namah।
एक दाँत वाले
वक्रतुण्ड
6
ॐ वक्रतुण्डाय नमः।
Om vakratundaya Namah।
मुड़ी हुयी सूँड वाले
गजवक्त्र
7
ॐ गजवक्त्राय नमः।
Om Gajavaktraya Namah।
हाथी के मुख वाले
महोदर
8
ॐ महोदराय नमः।
Om Mahodaraya Namah।
विशाल उदर वाले
लम्बोदर
9
ॐ लम्बोदराय नमः।
Om Lambodaraya Namah।
लम्बे उदर वाले
धूम्रवर्ण
10
ॐ धूम्रवर्णाय नमः।
Om Dhumravarnaya Namah।
जिनकी देह धुएँ के रँग की है।
विकट
11
ॐ विकटाय नमः।
Om Vikataya Namah।
विशाल देह वाले
विघ्ननाशक
12
ॐ विघ्ननाशकाय नमः।
Om Vighnashayakaya Namah।
विघ्नों का नाश करने वाले
सुमुख
13
ॐ सुमुखाय नमः।
Om Sumukhaya Namah।
सदैव प्रसन्नचित्त रहने वाले
दुर्मुख
14
ॐ दुर्मुखाय नमः।
Om Durmukhaya Namah।
चञ्चल मुख वाले
बुद्ध
15
ॐ बुद्धाय नमः।
Om Buddhaya Namah।
ज्ञानवान एवं चतुर
विघ्नराज
16
ॐ विघ्नराजाय नमः।
Om Vighnarajaya Namah।
समस्त विघ्नों के स्वामी
गजानन
17
ॐ गजाननाय नमः।
Om Gajananaya Namah।
जिनका शीश हाथी का है।
भीम
18
ॐ भीमाय नमः।
Om Bhimaya Namah।
विशाल एवं कठोर
प्रमोद
19
ॐ प्रमोदाय नमः।
Om Pramodaya Namah।
आनन्ददायक साधन प्रदान करने वाले
आमोद
20
ॐ आमोदाय नमः।
Om Amodaya Namah।
सदैव उत्साहित रहने वाले
सुरानन्द
21
ॐ सुरानन्दाय नमः।
Om Suranandaya Namah।
शिवगणों को प्रसन्नता प्रदान करने वाले
मदोत्कट
22
ॐ मदोत्कटाय नमः।
Om Madotkataya Namah।
निष्कपट एवं मेधावी
हेरम्ब
23
ॐ हेरम्बाय नमः।
Om Herambaya Namah।
दुर्बलों की रक्षा करने वाले
शम्बर
24
ॐ शम्बराय नमः।
Om Shambaraya Namah।
जल के रूप में निवास करने वाले
शम्भु
25
ॐ शम्भवे नमः।
Om Shambhave Namah।
आनन्द प्रदान करने वाले
लम्बकर्ण
26
ॐ लम्बकर्णाय नमः।
Om Lambakarnaya Namah।
बड़े कानों वाले
महाबल
27
ॐ महाबलाय नमः।
Om Mahabalaya Namah।
अत्यधिक सुदृढ़ एवं साहसी
नन्दन
28
ॐ नन्दनाय नमः।
Om Nandanaya Namah।
जो युवा हैं।
अलम्पट
29
ॐ अलम्पटाय नमः।
Om Alampataya Namah।
सुन्दर वस्त्र धारण करने वाले
अभीरु
30
ॐ अभीरवे नमः।
Om Abhirave Namah।
निर्भीक
मेघनाद
31
ॐ मेघनादाय नमः।
Om Meghanadaya Namah।
मेघों के समान गर्जना करने वाले
गणञ्जय
32
ॐ गणञ्जयाय नमः।
Om Gananjayaya Namah।
दुष्टों पर विजय पाने वाले
विनायक
33
ॐ विनायकाय नमः।
Om Vinayakaya Namah।
सर्वोच्च एवं सर्वश्रेष्ठ
विरूपाक्ष
34
ॐ विरूपाक्षाय नमः।
Om Virupakshaya Namah।
सूर्य, चन्द्र तथा अग्नि को नेत्रों के रूप में धारण करने वाले
धीरशूर
35
ॐ धीरशूराय नमः।
Om Dhirashuraya Namah।
अत्यन्त शूरवीर
वरप्रद
36
ॐ वरप्रदाय नमः।
Om Varapradaya Namah।
वर प्रदान करने वाले
महागणपति
37
ॐ महागणपतये नमः।
Om Mahaganapataye Namah।
सर्वशक्तिमान
बुद्धिप्रिय
38
ॐ बुद्धिप्रियाय नमः।
Om Buddhipriyaya Namah।
ज्ञान के प्रशंसक
क्षिप्रप्रसादन
39
ॐ क्षिप्रप्रसादनाय नमः।
Om Kshipraprasadanaya Namah।
शीघ्र वर प्रदान करने वाले
रुद्रप्रिय
40
ॐ रुद्रप्रियाय नमः।
Om Rudrapriyaya Namah।
रुद्र मन्त्र के प्रशंसक
गणाध्यक्ष
41
ॐ गणाध्यक्षाय नमः।
Om Ganadhyakshaya Namah।
36 सिद्धान्तों की रक्षा करने वाले
उमापुत्र
42
ॐ उमापुत्राय नमः।
Om Umaputraya Namah।
देवी उमा के पुत्र
अघनाशन
43
ॐ अघनाशनाय नमः।
Om Aghanashanaya Namah।
पापों का नाश करने वाले
कुमारगुरु
44
ॐ कुमारगुरवे नमः।
Om Kumaragurave Namah।
भगवान कार्तिकेय के गुरु
ईशानपुत्र
45
ॐ ईशानपुत्राय नमः।
Om Ishanaputraya Namah।
भगवान शिव के पुत्र
मूषकवाहन
46
ॐ मूषकवाहनाय नमः।
Om Mushakavahanaya Namah।
मूषक को अपना वाहन रखने वाले
सिद्धिप्रिय
47
ॐ सिद्धिप्रियाय नमः।
Om Siddhipriyaya Namah।
सिद्धि प्रदान करने वाले
सिद्धिपति
48
ॐ सिद्धिपतये नमः।
Om Siddhipataye Namah।
समस्त सिद्धियों के स्वामी
सिद्ध
49
ॐ सिद्धये नमः।
Om Siddhaye Namah।
जो स्वयं सिद्धि स्वरूप हैं।
सिद्धिविनायक
50
ॐ सिद्धिविनायकाय नमः।
Om Siddhivinayakaya Namah।
सफलता प्रदान करने वाले
अविघ्न
51
ॐ अविघ्नाय नमः।
Om Avighnaya Namah।
अज्ञान को नष्ट करने वाले
तुम्बरु
52
ॐ तुम्बुरवे नमः।
Om Tumburave Namah।
तुम्बुरु नामक वाद्ययन्त्र से प्रसन्न होने वाले
सिंहवाहन
53
ॐ सिंहवाहनाय नमः।
Om Sinhavahanaya Namah।
सिंह के वाहन पर आरूढ़ रहने वाले
मोहिनीप्रिय
54
ॐ मोहिनीप्रियाय नमः।
Om Mohinipriyaya Namah।
मोहिनी के प्रिय
कटङ्कट
55
ॐ कटङ्कटाय नमः।
Om Katankataya Namah।
अज्ञान का नाश करने वाले
राजपुत्र
56
ॐ राजपुत्राय नमः।
Om Rajaputraya Namah।
राजा वरेण्य के पुत्र
शालक
57
ॐ शालकाय नमः।
Om Shalakaya Namah।
शान्त एवं संयमित
सम्मित
58
ॐ सम्मिताय नमः।
Om Sammitaya Namah।
आकार प्रकार में समान एवं अनुरूप
अमित
59
ॐ अमिताय नमः।
Om Amitaya Namah।
असीमित
कूष्माण्ड सामसम्भूति
60
ॐ कूष्माण्ड सामसम्भूतये नमः।
Om Kushmanda Samasambhutaye Namah।
वेदों को अपनी सम्पत्ति मानने वाले
दुर्जय
61
ॐ दुर्जयाय नमः।
Om Durjayaya Namah।
अपराजेय
धूर्जय
62
ॐ धूर्जयाय नमः।
Om Dhurjayaya Namah।
दुर्जनों को जीतने वाले
जय
63
ॐ जयाय नमः।
Om Jayaya Namah।
विजयी
भूपति
64
ॐ भूपतये नमः।
Om Bhupataye Namah।
देवों के देव
भुवनपति
65
ॐ भुवनपतये नमः।
Om Bhuvanapataye Namah।
संसार के स्वामी
भूतानां पति
66
ॐ भूतानां पतये नमः।
Om Bhutanam Pataye Namah।
पञ्च तत्वों के अधिपति
अव्यय
67
ॐ अव्ययाय नमः।
Om Avyayaya Namah।
अमर
विश्वकर्ता
68
ॐ विश्वकर्त्रे नमः।
Om Vishvakartre Namah।
सृष्टि के निर्माता
विश्वमुख
69
ॐ विश्वमुखाय नमः।
Om Vishvamukhaya Namah।
जो मुख के रूप में सृष्टि धारण करे हैं।
विश्वरूप
70
ॐ विश्वरूपाय नमः।
Om Vishvarupaya Namah।
सम्पूर्ण सृष्टि के रूप में जो हैं।
निधि
71
ॐ निधये नमः।
Om Nidhaye Namah।
नौ निधियाँ प्रदान करने वाले
घृणि
72
ॐ घृणये नमः।
Om Ghrinaye Namah।
जो सूर्य के रूप में प्रतिष्ठित हैं।
कवि
73
ॐ कवये नमः।
Om Kavaye Namah।
कवि
कवीनामृषभ
74
ॐ कवीनामृषभाय नमः।
Om Kavinamrishabhaya Namah।
कवियों में सर्वश्रेष्ठ
ब्रह्मण्य
75
ॐ ब्रह्मण्याय नमः।
Om Brahmanyaya Namah।
ब्रह्मा के रक्षक
ब्रह्मणस्पति
76
ॐ ब्रह्मणस्पतये नमः।
Om Brahmanaspataye Namah।
वाणी के स्वामी
ज्येष्ठराजा
77
ॐ ज्येष्ठराजाय नमः।
Om Jyeshtharajaya Namah।
सामवेद के अनुसार सबसे बड़े
निधिपति
78
ॐ निधिपतये नमः।
Om Nidhipataye Namah।
निधियों के अभिरक्षक
निधिप्रिय पतिप्रिय
79
ॐ निधिप्रियपतिप्रियाय नमः।
Om Nidhipriyapatipriyaya Namah।
कुबेर भी जिनकी पूजा करते हैं।
हिरण्मयपुरान्तः स्थ
80
ॐ हिरण्मयपुरान्तः-स्थाय नमः।
Om Hiranmayapurantah-Sthaya Namah।
गहरे विचारों में मग्न रहने वाले
सूर्यमण्डलमध्यग
81
ॐ सूर्यमण्डलमध्यगाय नमः।
Om Suryamandalamadhyagaya Namah।
सूर्यमण्डल में निवास करने वाले
कराहतिविध्वस्त सिन्धुसलिल
82
ॐ कराहतिविध्वस्त-सिन्धुसलिलाय नमः।
Om Karahatividhvasta-sindhusalilaya Namah।
अपनी सूँड से समुद्र सूखा देने वाले
पूषदंतभि
83
ॐ पूषदंतभिदे नमः।
Om Pushadantabhide Namah।
पूषा का दाँत खण्डित करने वाले
उमाङ्क केलिकुतुक
84
ॐ उमाङ्ककेलिकुतुकिने नमः।
Om Umankakelikutukine Namah।
माता उमा की गोद में हर्षित होने वाले
मुक्तिद
85
ॐ मुक्तिदाय नमः।
Om Muktidaya Namah।
मुक्ति प्रदान करने वाले
कुलपालन
86
ॐ कुलपालनाय नमः।
Om Kulapalanaya Namah।
कुल का पालन/रक्षा करने वाले
किरीटी
87
ॐ किरीटिने नमः।
Om Kiritine Namah।
सुन्दर मुकुट धारण करने वाले
कुण्डली
88
ॐ कुण्डलिने नमः।
Om Kundaline Namah।
कुण्डल धारण करने वाले
हारी
89
ॐ हारिणे नमः।
Om Harine Namah।
जो मोतियों का हार धारण करे हुये हैं।
वनमाली
90
ॐ वनमालिने नमः।
Om Vanamaline Namah।
जो सुन्दर पुष्पों के हार से सुशोभित हैं।
मनोमय
91
ॐ मनोमयाय नमः।
Om Manomayaya Namah।
अपने मन की करने वाले / स्वमत
वैमुख्यहत दैत्यश्री
92
ॐ वैमुख्यहत-दैत्यश्रिये नमः।
Om Vaimukhyahata-Daityashriye Namah।
अश्रद्धावान का वैभव हरने वाले
पादाहतिजितक्षिति
93
ॐ पादाहतिजितक्षितये नमः।
Om Padahatijitakshitaye Namah।
अपने चरणों से पृथ्वी का अहँकार नष्ट करने वाले
सद्योजात स्वर्णमुञ्जमेखली
94
ॐ सद्योजात-स्वर्णमुञ्ज-मेखलिने नमः।
Om Sadyojata-Swarnamunja-Mekhaline Namah।
कमर में कुशा घास की मेखला धारण करने वाले
दुर्निमित्तहृत
95
ॐ दुर्निमित्तहृते नमः।
Om Durnimittahrite Namah।
अशुभ शकुनों का नाश करने वाले
दुःस्वप्नहृत
96
ॐ दुःस्वप्नहृते नमः।
Om Duhswapnahrite Namah।
दुःस्वप्न का नाश करने वाले
प्रसहन
97
ॐ प्रसहनाय नमः।
Om Prasahanaya Namah।
दोषों को सहन करने वाले
गुणी
98
ॐ गुणिने नमः।
Om Gunine Namah।
समस्त गुणों के स्वामी
नादप्रतिष्ठित
99
ॐ नादप्रतिष्ठिताय नमः।
Om Nadapratishthitaya Namah।
सङ्गीत में विद्यमान रहने वाले
सुरूप
100
ॐ सुरूपाय नमः।
Om Surupaya Namah।
सुन्दर रूप वाले
सर्वनेत्राधिवास
101
ॐ सर्वनेत्राधिवासाय नमः।
Om Sarvanetradhivasaya Namah।
सभी के नेत्रों में विद्यमान रहने वाले
वीरासनाश्रय
102
ॐ वीरासनाश्रयाय नमः।
Om Virasanashrayaya Namah।
सुदृढ़ता से डटे रहने वाले
पीताम्बर
103
ॐ पीताम्बराय नमः।
Om Pitambaraya Namah।
पीत वस्त्र धारण करने वाले
खण्डरद
104
ॐ खण्डरदाय नमः।
Om Khandaradaya Namah।
जिनका एक दाँत खण्डित है।
खण्डेन्दुकृतशेखर
105
ॐ खण्डेन्दुकृतशेखराय नमः।
Om Khandendukritashekharaya Namah।
जिनके घुँघराले वालों में अर्धचन्द्र सुशोभित है।
चित्राङ्क श्यामदशन
106
ॐ चित्राङ्क-श्यामदशनाय नमः।
Om Chitrnka-Shyamadashanaya Namah।
विचित्र रंग-बिरंगे दाँत वाले
भालचन्द्र
107
ॐ भालचन्द्राय नमः।
Om Bhalachandraya Namah।
जिनके मस्तक पर चन्द्रमा सुशोभित है।
चतुर्भुज
108
ॐ चतुर्भुजाय नमः।
Om Chaturbhujaya Namah।
चार भुजाधारी / जिनके चार हाथ हैं।
योगाधिप
109
ॐ योगाधिपाय नमः।
Om Yogadhipaya Namah।
योग के अधिष्ठाता
तारकस्थ
110
ॐ तारकस्थाय नमः।
Om Tarakasthaya Namah।
तारकमन्त्र में निवास करने वाले / सर्वोच्च पञ्च देवों में से एक
पुरुष
111
ॐ पुरुषाय नमः।
Om Purushaya Namah।
पुरुष
गजकर्णक
112
ॐ गजकर्णकाय नमः।
Om Gajakarnakaya Namah।
हाथी के कान वाले
गणाधिराज
113
ॐ गणाधिराजाय नमः।
Om Ganadhirajaya Namah।
गणों के राजा
विजयस्थिर
114
ॐ विजयस्थिराय नमः।
Om Vijayasthiraya Namah।
सदैव विजय हेतु आतुर
गजपतिर्ध्वजी
115
ॐ गजपतिर्ध्वजिने नमः।
Om Gajapatirdhwajine Namah।
जो हाथी के प्रतीक वाला ध्वज लिये हैं।
देवदेव
116
ॐ देवदेवाय नमः।
Om Devadevaya Namah।
देवताओं के भी देवता
स्मरप्राणदीपक
117
ॐ स्मरप्राणदीपकाय नमः।
Om Smarapranadipakaya Namah।
मन्मथ को पुनर्जीवित करने वाले
वायुकीलक
118
ॐ वायुकीलकाय नमः।
Om Vayukilakaya Namah।
जीवन शक्ति के रक्षक
विपश्चिद् वरद
119
ॐ विपश्चिद् वरदाय नमः।
Om Vipashchid Varadaya Namah।
राजा विपश्चिद को वरदान देने वाले
नादोन्नाद भिन्न बलाहक
120
ॐ नादोन्नाद-भिन्न-बलाहकाय नमः।
Om Nadonnadabhinnabalahakaya Namah।
सूँड से मेघों की दिशा बदल देने वाले
वराहरदन
121
ॐ वराहरदनाय नमः।
Om Varaharadanaya Namah।
वाराह के दाँत से अधिक सुन्दर दाँत वाले
मृत्युंजय
122
ॐ मृत्युंजयाय नमः।
Om Mrityunjayaya Namah।
मृत्यु पर विजय पाने वाले
व्याघ्राजिनाम्बर
123
ॐ व्याघ्राजिनाम्बराय नमः।
Om Vyaghrajinambaraya Namah।
बाघम्बर धारण करने वाले
इच्छाशक्तिधर
124
ॐ इच्छाशक्तिधराय नमः।
Om Ichchhashaktidharaya Namah।
आत्म नियन्त्रण में रहने वाले
देवत्राता
125
ॐ देवत्रात्रे नमः।
Om Devatratre Namah।
देवों की रक्षा करने वाले
दैत्यविमर्दन
126
ॐ दैत्यविमर्दनाय नमः।
Om Daityavimardanaya Namah।
दैत्यों का सँहार करने वाले
शम्भुवक्त्रोद्भव
127
ॐ शम्भुवक्त्रोद्भवाय नमः।
Om Shambhuvaktrodbhavaya Namah।
शिव के मुख से व्यक्त होने वाले
शम्भुकोपघ्नी
128
ॐ शम्भुकोपघ्ने नमः।
Om Shambhukopaghne Namah।
शिव जी का क्रोध शान्त करने वाले
शम्भुहास्यभु
129
ॐ शम्भुहास्यभुवे नमः।
Om Shambhuhasyabhuve Namah।
शिव जी की महिमा का गुणगान करने वाले
शम्भुतेजस
130
ॐ शम्भुतेजसे नमः।
Om Shambhutejase Namah।
शिव के समान तेज वाले
शिवाशोकहारी
131
ॐ शिवाशोकहारिणे नमः।
Om Shivashokaharine Namah।
माता पार्वती (शिवा) के शोक को हरने वाले
गौरीसुखावह
132
ॐ गौरीसुखावहाय नमः।
Om Gaurisukhavahaya Namah।
माता गौरी को प्रसन्न रखने वाले
उमाङ्गमलज
133
ॐ उमाङ्गमलजाय नमः।
Om Umangamalajaya Namah।
देवी उमा की गोद में खेलने वाले
गौरीतेजोभु
134
ॐ गौरीतेजोभुवे नमः।
Om Gauritejobhuve Namah।
माता पार्वती के तेज से उत्पन्न
स्वर्धुनीभव
135
ॐ स्वर्धुनीभवाय नमः।
Om Swardhunibhavaya Namah।
गङ्गा के उद्भव का कारण
यज्ञकाय
136
ॐ यज्ञकायाय नमः।
Om Yagyakayaya Namah।
जो स्वयं यज्ञ स्वरूप हैं।
महानाद
137
ॐ महानादाय नमः।
Om Mahanadaya Namah।
अत्यन्त तेज ध्वनि उत्पन्न करने वाले
गिरिवर्ष्मा
138
ॐ गिरिवर्ष्मणे नमः।
Om Girivarshmane Namah।
पर्वतों के समान देह वाले
शुभानन
139
ॐ शुभाननाय नमः।
Om Shubhananaya Namah।
मंगलमयी मुखाकृति वाले
सर्वात्मा
140
ॐ सर्वात्मने नमः।
Om Sarvatmane Namah।
समस्त सृष्टि में विद्यमान रहने वाले
सर्वदेवात्मा
141
ॐ सर्वदेवात्मने नमः।
Om Sarvadevatmane Namah।
समस्त देवों में उपस्थित रहने वाले
ब्रह्ममूर्धा
142
ॐ ब्रह्ममूर्ध्ने नमः।
Om Brahmamurdhane Namah।
ब्रह्मा के मुख वाले
ककुप् श्रुति
143
ॐ ककुप् श्रुतये नमः।
Om Kakup Shrutaye Namah।
दिशाओं को कान के रूप में धारण करने वाले
ब्रह्माण्डकुम्भ
144
ॐ ब्रह्माण्डकुम्भाय नमः।
Om Brahmandakumbhaya Namah।
सृष्टि को अपने मस्तिष्क के भाग में रखने वाले
चिद् व्योमभाल
145
ॐ चिद् व्योमभालाय नमः।
Om Chid Vyomabhalaya Namah।
अन्तरिक्ष के समान मस्तक वाले
सत्यशिरोरुह
146
ॐ सत्यशिरोरुहाय नमः।
Om Satyashiroruhaya Namah।
सत्य को केश के रूप में धारण करने वाले
जगज्जन्मल योन्मेष निमेष
147
ॐ जगज्जन्मलयोन्मेष-निमेषाय नमः।
Om Jagajjanmalayonmesha-nimeshaya Namah।
क्षणभर में सृष्टि का सृजन एवं संहार करने वाले
अग्न्यर्कसोमदृश
148
ॐ अग्न्यर्कसोमदृशे नमः।
Om Agnyarkasomadrishe Namah।
सूर्य, चन्द्र एवं अग्नि को नेत्रों के रूप में धारण करने वाले
गिरीन्द्रैकरद
149
ॐ गिरीन्द्रैकरदाय नमः।
Om Girindraikaradaya Namah।
जो मेरु पर्वत को अपने दाँत के रूप में धारण किये हुये हैं।
धर्मो धर्मिष्ठ
150
ॐ धर्माधर्मोष्ठाय नमः।
Om Dharmadharmoshthaya Namah।
धर्म और अधर्म जिनके दोनों ओष्ठ हैं।
सामबृंहित
151
ॐ सामबृंहिताय नमः।
Om Samabrimhitaya Namah।
सामवेद जिनकी वाणी है।
ग्रहर्क्षदशन
152
ॐ ग्रहर्क्षदशनाय नमः।
Om Graharkshadashanaya Namah।
सूर्य आदि ग्रहों को अपने दाँतों के रूप में धारण करने वाले
वाणीजिह्व
153
ॐ वाणीजिह्वाय नमः।
Om Vanijihvaya Namah।
वाणी को जीव्हा के रूप में धारण करने वाले
वासव नासिक
154
ॐ वासव-नासिकाय नमः।
Om Vasava-nasikaya Namah।
इन्द्र को नासिका के रूप में धारण करने वाले
कुलाचलांस
155
ॐ कुलाचलांसाय नमः।
Om Kulachalansaya Namah।
कुल पर्वत जिनके कन्धो के रूप में स्थित हैं।
सोमार्कघण्ट
156
ॐ सोमार्कघण्टाय नमः।
Om Somarkaghantaya Namah।
चन्द्र रूपी गर्दन वाले
रुद्रशिरोधर
157
ॐ रुद्रशिरोधराय नमः।
Om Rudrashirodharaya Namah।
जो सिर पर रुद्र को धारण किये हैं।
नदीनदभुज
158
ॐ नदीनदभुजाय नमः।
Om Nadinadabhujaya Namah।
नदियाँ जिनकी भुजायें हैं।
सर्पाङ्गुलीक
159
ॐ सर्पाङ्गुलीकाय नमः।
Om Sarpangulikaya Namah।
सर्प जिनकी अँगुलियाँ हैं।
तारकानख
160
ॐ तारकानखाय नमः।
Om Tarakanakhaya Namah।
तारों को नख के रूप में धारण करने वाले
भ्रूमध्यसंस्थितकर
161
ॐ भ्रूमध्यसंस्थितकराय नमः।
Om Bhrumadhyasansthitakaraya Namah।
सिद्धान्त जिनकी भौंहों के मध्य शुण्ड रूप में हैं।
ब्रह्मविद्यामदोत्कट
162
ॐ ब्रह्मविद्यामदोत्कटाय नमः।
Om Brahmavidyamadotkataya Namah।
प्रचुर बुद्धि वाले
व्योमनाभ
163
ॐ व्योमनाभये नमः।
Om Vyomanabhaye Namah।
आकाश रूपी नाभि वाले
श्रीहृदय
164
ॐ श्रीहृदयाय नमः।
Om Shrihridayaya Namah।
श्री/ सौभाग्य रूपी हृदय वाले (ऋग्वेद, सामवेद और यजुर्वेद – इन तीनों को 'श्री' कहते हैं।)
मेरुपृष्ठ
165
ॐ मेरुपृष्ठाय नमः।
Om Meruprishthaya Namah।
मेरु पर्वत जिनके नितम्ब हैं।
अर्णवोदर
166
ॐ अर्णवोदराय नमः।
Om Arnavodaraya Namah।
समुद्र जिनके उदर का जल है।
कुक्षिस्थ यक्ष गन्धर्व रक्षः किन्नर मानुष
167
ॐ कुक्षिस्थ-यक्षगन्धर्व रक्षःकिन्नरमानुषाय नमः।
Om Kukshistha-Yakshagandharva RakshahKinnaramanushaya Namah।
यक्ष, गन्धर्व, राक्षस, किन्नर और मनुष्य जिनकी नाड़ियाँ हैं।
पृथ्विकटि
168
ॐ पृथ्विकटये नमः।
Om Prithvikataye Namah।
पृथ्वी जिनके कटिभाग (कमर) के रूप में है।
सृष्टिलिङ्ग
169
ॐ सृष्टिलिङ्गाय नमः।
Om Srishtilingaya Namah।
सृष्टि जिनकी जननेन्द्रिय है।
शैलोरुर
170
ॐ शैलोरवे नमः।
Om Shailorave Namah।
पर्वत जिनकी जङ्घा हैं।
दस्रजानुक
171
ॐ दस्रजानुकाय नमः।
Om Dasrajanukaya Namah।
दोनों अश्विनीकुमार जिनके दो घुटने हैं।
पातालजङ्घ
172
ॐ पातालजङ्घाय नमः।
Om Patalajanghaya Namah।
पाताल जिनकी दोनों एड़ियाँ हैं।
मुनिपद
173
ॐ मुनिपदे नमः।
Om Munipade Namah।
मुनि जिनके चरण हैं।
कालाङ्गुष्ठ
174
ॐ कालाङ्गुष्ठाय नमः।
Om Kalangushthaya Namah।
यम जिनका बड़ा अँगूठा है।
त्रयीतनु
175
ॐ त्रयीतनवे नमः।
Om Trayitanave Namah।
तीन वेद उनकी शेष देह के रूप में हैं।
ज्योतिर्मण्डललाङ्गूल
176
ॐ ज्योतिर्मण्डललाङ्गूलाय नमः।
Om Jyotirmandalalangulaya Namah।
सूर्य जिनकी पूँछ है।
हृदयालाननिश्चल
177
ॐ हृदयालान-निश्चलाय नमः।
Om Hridayalana-Nishchalaya Namah।
भक्तों के हृदय में निवास करने वाले
हृत्पद्मकर्णिकाशालि वियत्केलिसरोवर
178
ॐ हृत्पद्मकर्णिकाशालि-वियत्केलिसरोवराय नमः।
Om Hritpadmakarnikashali-Viyatkelisarovaraya Namah।
भक्तों के हृदयस्थल में क्रीडा का आनन्द लेने वाले
सद्भक्तध्याननिगड
179
ॐ सद्भक्तध्याननिगडाय नमः।
Om Sadbhaktadhyananigadaya Namah।
भक्तों की भक्तिरूपी बन्धन में बन्ध जाने वाले
पूजावारिनिवारित
180
ॐ पूजावारिनिवारिताय नमः।
Om Pujavarinivaritaya Namah।
भक्तों की प्रार्थना से बँधे रहने वाले
प्रतापी
181
ॐ प्रतापिने नमः।
Om Pratapine Namah।
पराक्रमी
कश्यपसुत
182
ॐ कश्यपसुताय नमः।
Om Kashyapasutaya Namah।
ऋषि कश्यप के पुत्र
गणप
183
ॐ गणपाय नमः।
Om ganapaya Namah।
साधुओं के रक्षक
विष्टपी
184
ॐ विष्टपिने नमः।
Om Vishtapine Namah।
संसार के आधार
बली
185
ॐ बलिने नमः।
Om Baline Namah।
शक्तिशाली एवं बलिष्ठ
यशस्वी
186
ॐ यशस्विने नमः।
Om Yashasvine Namah।
महान एवं कीर्तिवान
धार्मिक
187
ॐ धार्मिकाय नमः।
Om Dharmikaya Namah।
धर्म-कर्म को प्रोत्साहित करने वाले
स्वोज
188
ॐ स्वोजसे नमः।
Om Svojase Namah।
ओजपूर्ण व्यक्तित्व वाले
प्रथम
189
ॐ प्रथमाय नमः।
Om Prathamaya Namah।
सर्वप्रथम पूजे जाने वाले
प्रथमेश्वर
190
ॐ प्रथमेश्वराय नमः।
Om Prathameshwaraya Namah।
त्रिमूर्ति (ब्रह्मा, विष्णु, महेश) के स्वामी
चिन्तामणिद्वीप पति
191
ॐ चिन्तामणिद्वीप पतये नमः।
Om Chintamanidwipa Pataye Namah।
चिन्तामणि नामक द्वीप के अधिपति
कल्पद्रुमवनालय
192
ॐ कल्पद्रुमवनालयाय नमः।
Om Kalpadrumavanalayaya Namah।
कल्पवृक्ष के वन में निवास करने वाले
रत्नमण्डपमध्यस्थ
193
ॐ रत्नमण्डपमध्यस्थाय नमः।
Om Ratnamandapamadhyasthaya Namah।
रत्न से सुसज्जित मण्डप में विराजमान
रत्नसिंहासनाश्रय
194
ॐ रत्नसिंहासनाश्रयाय नमः।
Om Ratnasinhasanashrayaya Namah।
रत्नसिंहासन पर आरूढ़ रहने वाले
तीव्राशिरोद्धृतपद
195
ॐ तीव्राशिरोद्-धृतपदाय नमः।
Om Tivrashiroddhritapadaya Namah।
तीव्रा नामक पीठ-शक्ति पर चरण रखने वाले
ज्वालिनीमौलिलालित
196
ॐ ज्वालिनीमौलि-लालिताय नमः।
Om Jwalinimauli-lalitaya Namah।
ज्वालिनी जिनकी पूजा करती है।
नन्दानन्दितपीठश्री
197
ॐ नन्दानन्दित-पीठश्रिये नमः।
Om Nandanandita-pithashriye Namah।
नन्दनादिता पर अनुग्रह करने वाले
भोगदा भूषितासन
198
ॐ भोगदा-भूषितासनाय नमः।
Om Bhogada-bhushitasanaya Namah।
जो भोगदा नामक सिंहासन पर विराजमान हैं।
सकामदायिनीपीठ
199
ॐ सकामदायिनी-पीठाय नमः।
Om Sakamadayini-pithaya Namah।
जो कामदायिनी पीठ पर विराजमान हैं।
स्फुरदुग्रासनाश्रय
200
ॐ स्फुरदुग्रासनाश्रयाय नमः।
Om Sphuradugrasanashrayaya Namah।
उग्र आसन पर विराजने वाले
तेजोवतीशिरोरत्न
201
ॐ तेजोवतीशिरोरत्नाय नमः।
Om Tejowatishiroratnaya Namah।
जो तेजोवती को रत्न के रूप धारण किये हुये हैं।
सत्यानित्यावतंसित
202
ॐ सत्यानित्यावतंसिताय नमः।
Om Satyanityawatansitaya Namah।
सत्य जिनके चरणों में उपस्थित है। / सत्या नाम की शक्ति नित्य जिनके सेवा में उपस्थित है।
सविघ्ननाशिनीपीठ
203
ॐ सविघ्ननाशिनीपीठाय नमः।
Om Savighnanashinipithaya Namah।
जो विघ्ननाशिनी नामक शक्ति पर विराजित हैं।
सर्वशक्त्यम्बुजाश्रय
204
ॐ सर्वशक्त्यम्बुजाश्रयाय नमः।
Om Sarvashaktyambujashrayaya Namah।
जो अष्ट कमल दल पर विराजमान हैं।
लिपिपद्मासनाधार
205
ॐ लिपिपद्मासनाधाराय नमः।
Om Lipipadmasanadharaya Namah।
50 अक्षरों से सुसज्जित कमल पर सुशोभित होने वाले
वह्निधाम त्रयाश्रय
206
ॐ वह्निधाम-त्रयाश्रयाय नमः।
Om Vahnidhama-trayashrayaya Namah।
कमल के मध्य विराजमान होने वाले
उन्नतप्रपदा
207
ॐ उन्नतप्रपदाय नमः।
Om Unnatprapadaya Namah।
जिनके चरण कूर्म (कछुआ) की पीठ के समान हैं।
गूढगुल्फ
208
ॐ गूढगुल्फाय नमः।
Om Gudhagulphaya Namah।
जिनके टखने छुपे हुये हैं।
संवृतपार्ष्णिक
209
ॐ संवृतपार्ष्णिकाय नमः।
Om Samvritaparshinakaya Namah।
जिनके पैरों के तलवे अर्धवृत्ताकार हैं।
पीनजङ्ग
210
ॐ पीनजङ्गाय नमः।
Om Pinajanghaya Namah।
जिनके टखने के नीचे का भाग माँसल है।
श्लिष्टजानु
211
ॐ श्लिष्टजानवे नमः।
Om Shlishtajanave Namah।
सुन्दर घुटनों वाले
स्थूलोरु
212
ॐ स्थूलोरवे नमः।
Om Sthulorave Namah।
मोटी जङ्घा वाले
प्रोन्नमत्कटि
213
ॐ प्रोन्नमत्कटये नमः।
Om Pronnamatkataye Namah।
जिनकी कमर समृद्धि को सूचित करती है।
निम्ननाभि
214
ॐ निम्ननाभये नमः।
Om Nimnanabhaye Namah।
अत्यन्त गहरी नाभि वाले
स्थूलकुक्षि
215
ॐ स्थूलकुक्षये नमः।
Om Sthulakukshaye Namah।
विशाल उदर वाले
पीनवक्षा
216
ॐ पीनवक्षसे नमः।
Om Pinavakshase Namah।
सुदृड़ वक्षस्थल वाले
बृहद्भुज
217
ॐ बृहद्भुजाय नमः।
Om Brihadbhujaya Namah।
बलवान हाथों वाले
पीनस्कन्ध
218
ॐ पीनस्कन्धाय नमः।
Om Pinaskandhaya Namah।
बलिष्ठ भुजाओं वाले
कम्बुकण्ठ
219
ॐ कम्बुकण्ठाय नमः।
Om kambukanthaya Namah।
दक्षिणावर्ती शंख के समान गर्दन वाले
लम्बोष्ठ
220
ॐ लम्बोष्ठाय नमः।
Om Lamboshthaya Namah।
लटकते हुये ओठों वाले
लम्बनासिक
221
ॐ लम्बनासिकाय नमः।
Om Lambanasikaya Namah।
लम्बी नासिका (सूँड) वाले
भग्नवामरद
222
ॐ भग्नवामरदाय नमः।
Om Bhagnavamaradaya Namah।
जिनका बायाँ दाँत खण्डित है।
तुङ्गसव्यदन्त
223
ॐ तुङ्गसव्यदन्ताय नमः।
Om Tungasavyadantaya Namah।
जिनका दायाँ दाँत विशाल है।
महाहनु
224
ॐ महाहनवे नमः।
Om Mahahanave Namah।
जिनकी ठोड़ी अत्यधिक विशाल है।
ह्रस्वनेत्रत्रय
225
ॐ ह्रस्वनेत्रत्रयाय नमः।
Om Hrasvanetratrayaya Namah।
जिनका एक छोटा त्रिनेत्र है।
शूर्पकर्ण
226
ॐ शूर्पकर्णाय नमः।
Om Shurpakarnaya Namah।
सूप (शूर्प) के समान कानों वाले
निबिडमस्तक
227
ॐ निबिडमस्तकाय नमः।
Om Nibidamastakaya Namah।
कठोर मस्तक वाले
स्तबकाकारकुम्भाग्र
228
ॐ स्तबकाकारकुम्भाग्राय नमः।
Om Stabakakarakumbhagraya Namah।
जिनके मस्तक का अग्रभाग पुष्पों के गुच्छे के समान है।
रत्नमौलि
229
ॐ रत्नमौलये नमः।
Om Ratnamaulaye Namah।
रत्न जड़ित मुकुट धारण करने वाले
निरङ्कुश
230
ॐ निरङ्कुशाय नमः।
Om Nirankushaya Namah।
जो परम स्वतन्त्र हैं।
सर्पहारकटिसूत्र
231
ॐ सर्पहारकटिसूत्राय नमः।
Om Sarpaharakatisutraya Namah।
सर्पाकार कटिसूत्र (मेखला ) धारण करने वाले
सर्पयज्ञोपवीतवान
232
ॐ सर्पयज्ञोपवीतवते नमः।
Om Sarpayagyopavitavate Namah।
सर्पाकार यज्ञोपवीत धारण करने वाले
सर्पकोटीरकटक
233
ॐ सर्पकोटीरकटकाय नमः।
Om Sarpakotirakatakaya Namah।
सर्प को मुकुट व कँगन के रूप में धारण करने वाले
सर्पग्रैवेयकाङ्गद
234
ॐ सर्पग्रैवेयकाङ्गदाय नमः।
Om Sarpagraiveyakangadaya Namah।
सर्प को हार एवं बाजूबन्द के रूप में धारण करने वाले
सर्पकक्ष्योदराबन्ध
235
ॐ सर्पकक्ष्योदराबन्धाय नमः।
Om Sarpakakshyodarabandhaya Namah।
सर्प को कमरबन्ध के रूप में धारण करने वाले
सर्पराजोत्तरीयक
236
ॐ सर्पराजोत्तरीयकाय नमः।
Om Sarparajottriyakaya Namah।
वासुकि नाग को उत्तरीय वस्त्र के रूप में धारण करने वाले
रक्त
237
ॐ रक्ताय नमः।
Om Raktaya Namah।
रक्तवर्ण वाले
रक्ताम्बरधर
238
ॐ रक्ताम्बरधराय नमः।
Om Raktambaradharaya Namah।
लाल रँग के वस्त्र धारण करने वाले
रक्तमाल्यविभूषण
239
ॐ रक्तमाल्यविभूषणाय नमः।
Om Raktamalyavibhushanaya Namah।
लाल रँग की पुष्पों की माला एवं आभूषण धारण करने वाले
रक्तेक्षण
240
ॐ रक्तेक्षणाय नमः।
Om Raktekshanaya Namah।
लाल नेत्रों वाले
रक्तकर
241
ॐ रक्तकराय नमः।
Om Raktakaraya Namah।
लाल हाथों वाले
रक्तताल्वोष्ठपल्लव
242
ॐ रक्तताल्वोष्ठपल्लवाय नमः।
Om Raktalvoshthapallavaya Namah।
लाल गालों एवं ओठों वाले
श्वेत
243
ॐ श्वेताय नमः।
Om Shwetaya Namah।
श्वेतवर्ण वाले
श्वेताम्बरधर
244
ॐ श्वेताम्बरधराय नमः।
Om Shwetambaradharaya Namah।
श्वेत वस्त्र धारण करने वाले
श्वेतमाल्यविभूषण
245
ॐ श्वेतमाल्यविभूषणाय नमः।
Om Shwetamalyavibhushanaya Namah।
श्वेत माला एवं श्वेत आभूषणों से सुशोभित
श्वेतातपत्ररुचिर
246
ॐ श्वेतातपत्ररुचिराय नमः।
Om Shwetatapatraruchiraya Namah।
श्वेत छत्र के नीचे विराजमान
श्वेतचामरवीजित
247
ॐ श्वेतचामरवीजिताय नमः।
Om Shwetachamaravijitaya Namah।
जिनकी श्वेत चँवर से हवा की जाती है।
सर्वावयवसम्पूर्ण सर्वलक्षणलक्षित
248
ॐ सर्वावयवसम्पूर्ण-सर्वलक्षणलक्षिताय नमः।
Om Sarvavayavasampurna-sarvalakshanalakshitaya Namah।
जो सामुद्रिक शास्त्र के अनुसार शुभ लक्षणों से पूर्ण हैं।
सर्वाभरणशोभाढ्य
249
ॐ सर्वाभरणशोभाढ्याय नमः।
Om Sarvabharanashobhadhyaya Namah।
जो सुन्दर व सुसज्जित हैं।
सर्वशोभासमन्वित
250
ॐ सर्वशोभासमन्विताय नमः।
Om Sarvashobhasamanvitaya Namah।
जिनके सभी अंग प्र्कृतिक रूप से सुन्दर हैं।
सर्वमङ्गलमाङ्गल्य
251
ॐ सर्वमङ्गलमाङ्गल्याय नमः।
Om Sarvamangalamangalyaya Namah।
जो शुभ सूचकों में परम शुभ हैं।
सर्वकारणकारण
252
ॐ सर्वकारणकारणाय नमः।
Om Sarvakaranakaranaya Namah।
जो समस्त कारणों के कारण हैं।
सर्वदैककर
253
ॐ सर्वदैककराय नमः।
Om Sarvadaikakaraya Namah।
उदार हस्त वाले
शार्ङ्गी
254
ॐ शार्ङ्गिणे नमः।
Om Sharngine Namah।
शार्ङ्गी धनुष धारण करने वाले
बीजापूरी
255
ॐ बीजापूरिणे नमः।
Om Bijapurine Namah।
हाथ मैं अनार धारण करने वाले
गदाधर
256
ॐ गदाधराय नमः।
Om Gadadharaya Namah।
गदाधारी
इक्षुचापधर
257
ॐ इक्षुचापधराय नमः।
Om Ikshuchapadharaya Namah।
गन्ने का धनुष धारण करने वाले
शूली
258
ॐ शूलिने नमः।
Om Shuline Namah।
त्रिशूल धारण करने वाले
चक्रपाणि
259
ॐ चक्रपाणये नमः।
Om Chakrapanaye Namah।
हाथ में चक्र धारण करने वाले
सरोजभृत
260
ॐ सरोजभृते नमः।
Om Sarojabhrite Namah।
हाथ में कमल पुष्प धारण करने वाले
पाशी
261
ॐ पाशिने नमः।
Om Pashine Namah।
हाथ में पाश धारण करने वाले
धृतोत्पल
262
ॐ धृतोत्पलाय नमः।
Om Dhritotpalaya Namah।
हाथ में उत्पल (नील कमल) पुष्प धारण करने वाले
शालीमञ्जरीभृत
263
ॐ शालीमञ्जरीभृते नमः।
Om Shalimanjaribhrite Namah।
हाथ में धान की बाली धारण करने वाले
स्वदन्तभृत
264
ॐ स्वदन्तभृते नमः।
Om Swadantabhrite Namah।
हाथ में स्वयं का खण्डित दाँत धारण करने वाले
कल्पवल्लीधर
265
ॐ कल्पवल्लीधराय नमः।
Om kalpavallidharaya Namah।
हाथ में कल्पलता रखने वाले
विश्वाभयदैककर
266
ॐ विश्वाभयदैककराय नमः।
Om Vishvabhayadaikakaraya Namah।
सम्पूर्ण विश्व में भक्तों का भय नष्ट करने वाले
वशी
267
ॐ वशिने नमः।
Om Vashine Namah।
वश मैं करने वाले
अक्षमालाधर
268
ॐ अक्षमालाधराय नमः।
Om Akshamaladharaya Namah।
अक्षमाला धारण करने वाले
ज्ञानमुद्रावान
269
ॐ ज्ञानमुद्रावते नमः।
Om Gyanamudravate Namah।
ज्ञान के सूचक
मुद्गरायुध
270
ॐ मुद्गरायुधाय नमः।
Om Mudgarayudhaya Namah।
मुद्गर को शस्त्र के रूप में धारण करने वाले
पूर्णपात्री
271
ॐ पूर्णपात्रिणे नमः।
Om Purnapatrine Namah।
मधुर चावलों से भरा कलश धारण करने वाले
कम्बुधर
272
ॐ कम्बुधराय नमः।
Om kambudharaya Namah।
शंख धारण करने वाले
विधृतालिसमुहक
273
ॐ विधृतालिसमुद्गकाय नमः।
Om Vidhritalisamudgakaya Namah।
जिनके गालों पर बहता शहद भ्रमरों को आकर्षित कर रहा है।
मातुलिङ्गधर
274
ॐ मातुलिङ्गधराय नमः।
Om Matulingadharaya Namah।
जिनके हाथ में मातुलिङ्ग फल (बिजौरा नींबू) है।
चूतकलिकाभृत
275
ॐ चूतकलिकाभृते नमः।
Om Chutakalikabhrite Namah।
आम की छोटे पत्ते धारण करने वाले
कुठारवान
276
ॐ कुठारवते नमः।
Om Kutharavate Namah।
कुठार धारण करने वाले
पुष्करस्थः स्वर्णघटीपूर्णरत्नाभिवर्षक
277
ॐ पुष्करस्थ-स्वर्णघटी-पूर्णरत्नाभिवर्षकाय नमः।
Om Pushkarastha-swarnaghati-purnaratnabhivarshakaya Namah।
जिनके हाथ में रत्नों के स्वर्ण पात्र हैं।
भारतीसुन्दरीनाथ
278
ॐ भारतीसुन्दरीनाथाय नमः।
Om Bharatisundarinathaya Namah।
देवी सरस्वती एवं पार्वती के साथ विराजमान
विनायकरतिप्रिय
279
ॐ विनायकरतिप्रियाय नमः।
Om Vinayakaratipriyaya Namah।
मन्मथ के प्रिय
महालक्ष्मी प्रियतमाय
280
ॐ महालक्ष्मी प्रियतमाय नमः।
Om Mahalakshmi Priyatamaya Namah।
महालक्ष्मी के प्रिय
सिद्धलक्ष्मीमनोरम
281
ॐ सिद्धलक्ष्मीमनोरमाय नमः।
Om Siddhalakshmimanoramaya Namah।
सिद्धलक्ष्मी को मोहित करने वाले
रमारमेशपूर्वाङ्ग
282
ॐ रमारमेशपूर्वाङ्गाय नमः।
Om Ramarameshapurvangaya Namah।
आवरण देवताओं में जिनके पूर्व भाग में श्री उमा-महेश्वर जी विराजमान होते हैं।
दक्षिणोमामहेश्वर
283
ॐ दक्षिणोमा-महेश्वराय नमः।
Om Dakshinoma-maheshwaraya Namah।
आवरण देवताओं में जिनके दक्षिण भाग में श्री लक्ष्मी-विष्णु जी विराजमान होते हैं।
महीवराहवामाङ्ग
284
ॐ महीवराह-वामाङ्गाय नमः।
Om Mahivaraha-vamangaya Namah।
आवरण देवताओं में जिनके उत्तर भाग में श्री भूमिदेवी एवं वराह देव विराजमान होते हैं।
रतिकन्दर्पपश्चिमाय
285
ॐ रतिकन्दर्प-पश्चिमाय नमः।
Om Ratikandarpa-pashchimaya Namah।
आवरण देवताओं में जिनके पश्चिम भाग में रति एवं मन्मथ (कामदेव) विराजमान होते हैं।
आमोदप्रमोदजनन
286
ॐ आमोदप्रमोदजननाय नमः।
Om Amodapramodajananaya Namah।
आमोद (हर्ष) को भी हर्ष देने वाले
सप्रमोद प्रमोदन
287
ॐ सप्रमोद-प्रमोदनाय नमः।
Om Sapramoda-pramodanaya Namah।
प्रमोद (सुख) को भी सुख देने वाले
समेधित समृद्धिश्री
288
ॐ समेधित-समृद्धिश्रिये नमः।
Om Samedhita-samriddhishriye Namah।
समृद्धि देवी को समृद्धि प्रदान करने वाले
ऋद्धिसिद्धिप्रवर्तक
289
ॐ ऋद्धिसिद्धिप्रवर्तकाय नमः।
Om Riddhisiddhipravartakaya Namah।
ऋद्धि-सिद्धि के प्रवर्तक/ ऋद्धि-सिद्धि को आशीष प्रदान करने वाले
दत्तसौमुख्यसुमुख
290
ॐ दत्तसौमुख्यसुमुखाय नमः।
Om Dattasaumukhyasumukhaya Namah।
भक्तों को वर आशीष प्रदान करने वाले
कान्तिकन्दलिताश्रय
291
ॐ कान्ति-कन्दलिताश्रयाय नमः।
Om Kantikanda-litashrayaya Namah।
सुमुख गणपति के रूप में कान्ति को प्रसन्न करने वाले
मदनावत्याश्रिताङ्घ्रि
292
ॐ मदनावत्याश्रिताङ्घ्रये नमः।
Om Madanavatyashritanghraye Namah।
मदनवाती द्वारा पूजे जाने वाले
कृत्तदौर्मुख्यदुर्मुख
293
ॐ कृत्तदौर्मुख्यदुर्मुखाय नमः।
Om Krittadaurmukhyadurmukhaya Namah।
दुर्मुख गणपती का क्रोध शान्त करने वाले
विघ्नसम्पल्लवोपघ्न
294
ॐ विघ्न-सम्पल्लवोपघ्नाय नमः।
Om Vighna-sampallavopaghnaya Namah।
विघ्नगणपति के गुणों के स्रोत
सेवोन्निद्रमदद्रव
295
ॐ सेवोन्निद्र-मदद्रवाय नमः।
Om Sevonnidramadadravaya Namah।
जो मदद्रवा देवी द्वारा पूजनीय हैं।
विघ्नकृन्निघ्नचरण
296
ॐ विघ्नकृन्निघ्नचरणाय नमः।
Om Vighnakrinnighnacharanaya Namah।
विघ्नकृत की भक्ति के कारण अपनी चरणों की सेवा प्रदान करने वाले
द्राविणीशक्ति सत्कृत
297
ॐ द्राविणीशक्ति सत्कृताय नमः।
Om Dravinishakti Satkritaya Namah।
देवी द्राविणी की भक्ति से प्रसन्न होने वाले
तीव्राप्रसन्ननयन
298
ॐ तीव्राप्रसन्ननयनाय नमः।
Om Tivraprasannanayanaya Namah।
तीव्रा से प्रसन्न होने वाले
ज्वालिनीपालितैकदृक
299
ॐ ज्वालिनी-पालितैकदृशे नमः।
Om Jwalini-palitaikadrishe Namah।
ज्वालिनी के प्रति अति सतर्क रहने वाले
मोहिनीमोहन
300
ॐ मोहिनीमोहनाय नमः।
Om Mohinimohanaya Namah।
अपनी सुन्दरता से मोहिनी को भी आकर्षित करने वाले
भोगदायिनीकान्तिमण्डित
301
ॐ भोगदायिनी-कान्तिमण्डिताय नमः।
Om Bhogadayini-kantimanditaya Namah।
भोगदायिनी शक्ति के तेज से प्रभावित
कामिनीकान्तवक्त्रश्री
302
ॐ कामिनीकान्तवक्त्रश्रिये नमः।
Om Kaminikantavaktrashriye Namah।
कामिनी शक्ति के मुख पर तेज के रूप में रहने वाले
अधिष्ठित वसुन्धर
303
ॐ अधिष्ठित वसुन्धराय नमः।
Om Adhishthita Vasundharaya Namah।
वसुन्धरा देवी के आधार
वसुन्धरा मदोन्नद्ध महाशङ्खनिधि प्रभु
304
ॐ वसुन्धरा-मदोन्नद्ध-महाशङ्खनिधि-प्रभवे नमः।
Om Vasundhara-madonnaddha-mahashankhanidhi-prabhave Namah।
जो शंखनिधि (जो वसुन्धरा का ही भाग है) द्वारा प्रशंसनीय हैं।
नमद्वसुमतीमौलि महापद्मनिधि प्रभु
305
ॐ नमद्वसुमती-मौलिमहापद्म-निधिप्रभवे नमः।
Om Namadvasumati-maulimahapadma-nidhiprabhave Namah।
जो वसुमती एवं महापद्म द्वारा पूजनीय हैं।
सर्वसद्गुरु संसेव्य
306
ॐ सर्वसद्गुरु-संसेव्याय नमः।
Om Sarvasadguru-samsevyaya Namah।
समस्त गुरुओं द्वारा पूजे जाने वाले
शोचिष्केश हृदाश्रय
307
ॐ शोचिष्केश-हृदाश्रयाय नमः।
Om Shochishkesha-hridashrayaya Namah।
जिनके हृदय में शिवगणों को स्थान प्राप्त है।
ईशानमूर्द्धा
308
ॐ ईशानमूर्ध्ने नमः।
Om Ishanamurdhane Namah।
ईशान द्वारा पूजे जाने वाले
देवेन्द्रशिख
309
ॐ देवेन्द्रशिखायै नमः।
Om Devendrashikhayai Namah।
जिनको देवराज इन्द्र प्रणाम करते हैं।
पवननन्दन
310
ॐ पवननन्दनाय नमः।
Om Pavananandanaya Namah।
वायुदेव के पुत्र
अग्रप्रत्यग्र नयन
311
ॐ अग्रप्रत्यग्र-नयनाय नमः।
Om Agrapratyagra-nayanaya Namah।
खगोलीय पिण्ड जिनके नेत्र हैं।
दिव्यास्त्राणां प्रयोगवित
312
ॐ दिव्यास्त्राणां प्रयोगविदे नमः।
Om Divyastranam Prayogavide Namah।
जो धनुर्विद्या मैं पारङ्गत हैं।
ऐरावतादि सर्वाशा वारणावरणप्रिय
313
ॐ ऐरावतादि-सर्वाशा-वारणावरणप्रियाय नमः।
Om Eravatadi-sarvasha-varanavaranapriyaya Namah।
जो हथियों (विशेषतः ऐरावत) को प्रिय हैं।
वज्राद्यस्त्र परिवार
314
ॐ वज्राद्यस्त्र-परिवाराय नमः।
Om Vajradyastra-parivaraya Namah।
इन्द्र एवं अन्य की भाँति वज्र धारण करने वाले
गणचण्ड समाश्रय
315
ॐ गणचण्ड-समाश्रयाय नमः।