devotionally made & hosted in India
Search
Mic
Android Play StoreIOS App Store
Ads Subscription Disabled
हि
Setting
Clock
Ads Subscription Disabledविज्ञापन हटायें
X

देवी दुर्गा के 108 नाम | देवी दुर्गा की अष्टोत्तर शतनामावली

DeepakDeepak

दुर्गा 108 नाम

देवी दुर्गा की अष्टोत्तर शतनामावली

श्री
1
ॐ श्रियै नमः।
Om Shriyai Namah।
जो श्री स्वरूपा हैं।
उमा
2
ॐ उमायै नमः।
Om Umayai Namah।
देवी उमा के रूप में अवतार लेने वाली
भारती
3
ॐ भारत्यै नमः।
Om Bharatyai Namah।
जो वाणी स्वरूपा हैं।
भद्रा
4
ॐ भद्रायै नमः।
Om Bhadrayai Namah।
महान एवं दयालु
शर्वाणी
5
ॐ शर्वाण्यै नमः।
Om Sharvanyai Namah।
जो भगवान शिव की पत्नी हैं।
विजया
6
ॐ विजयायै नमः।
Om Vijayayai Namah।
जो विजय प्राप्त करने वाली हैं।
जया
7
ॐ जयायै नमः।
Om Jayayai Namah।
जो सफलता प्राप्त करने वाली हैं।
वाणी
8
ॐ वाण्यै नमः।
Om Vanyai Namah।
जो वाणी स्वरूपा हैं।
सर्वगताय
9
ॐ सर्वगतायै नमः।
Om Sarvagatayai Namah।
जो सर्वत्र व्याप्त हैं।
गौरी
10
ॐ गौर्यै नमः।
Om Gauryai Namah।
जो गौर वर्ण वाली हैं।
वाराही
11
ॐ वाराह्यै नमः।
Om Varahyai Namah।
जो वराह भगवान की शक्ति हैं।
कमलप्रिया
12
ॐ कमलप्रियायै नमः।
Om Kamalapriyayai Namah।
जिन्हें कमल पुष्प प्रिय है।
सरस्वती
13
ॐ सरस्वत्यै नमः।
Om Sarasvatyai Namah।
जो विद्या की देवी हैं।
कमला
14
ॐ कमलायै नमः।
Om Kamalayai Namah।
जो देवी लक्ष्मी के स्वरूप में स्थित हैं।
माया
15
ॐ मायायै नमः।
Om Mayayai Namah।
जो सृष्टि में माया के रूप में विद्यमान हैं।
मातंगी
16
ॐ मातंग्यै नमः।
Om Matamgyai Namah।
भगवान मातंग की देवी
अपरा
17
ॐ अपरायै नमः।
Om Aparayai Namah।
जो अपरा प्रकृति के रूप में विद्यमान हैं।
अजा
18
ॐ अजायै नमः।
Om Ajayai Namah।
जो अजन्मी हैं / जो माया स्वरूपा हैं।
शांकभर्या
19
ॐ शांकभर्यै नमः।
Om Shamkabharyai Namah।
जो भगवान शंकर की धर्मपत्नी हैं।
शिवा
20
ॐ शिवायै नमः।
Om Shivayai Namah।
जो शिव जी की अर्धाङ्गिनी हैं।
चण्डी
21
ॐ चण्डयै नमः।
Om Chandayai Namah।
जो उग्र रूप में विराजमान हैं।
कुण्डलिनी
22
ॐ कुण्डल्यै नमः।
Om Kundalyai Namah।
जो कुण्डलिनी के रूप में स्थित हैं।
वैष्णवी
23
ॐ वैष्णव्यै नमः।
Om Vaishnavyai Namah।
जो अजेय हैं।
क्रिया
24
ॐ क्रियायै नमः।
Om Kriyayai Namah।
जो प्रत्येक क्रिया में विद्यमान हैं।
श्री
25
ॐ श्रियै नमः।
Om Shriyai Namah।
जो शुभता एवं धन-सम्पत्ति की देवी हैं।
इन्दिरा
26
ॐ ऐन्द्रयै नमः।
Om Aindrayai Namah।
जो सुन्दर एवं वैभाशाली हैं।
मधुमती
27
ॐ मधुमत्यै नमः।
Om Madhumatyai Namah।
जो शहद के समान मधुर प्रकृति वाली हैं।
गिरिजा
28
ॐ गिरिजायै नमः।
Om Girijayai Namah।
जो हिमालय की पुत्री हैं।
सुभगा
29
ॐ सुभगायै नमः।
Om Subhagayai Namah।
जो सुख-सौभाग्य की देवी हैं।
अम्बिका
30
ॐ अम्बिकायै नमः।
Om Ambikayai Namah।
जो सम्पूर्ण जगत की माता हैं।
तारा
31
ॐ तारायै नमः।
Om Tarayai Namah।
जो संसार सागर से तारने वाली हैं।
पद्मावती
32
ॐ पद्मावत्यै नमः।
Om Padmavatyai Namah।
जो कमल धारण करने वाली हैं।
हंसा
33
ॐ हंसायै नमः।
Om Hamsayai Namah।
जो परमात्मा हैं।
पद्मनाभसहोदरी
34
ॐ पद्मनाभसहोदर्यै नमः।
Om Padmanabhasahodaryai Namah।
जो श्री पद्मनाभ (विष्णु जी) की बहन हैं।
अपर्णा
35
ॐ अपर्णायै नमः।
Om Aparnayai Namah।
जो व्रत के समय में पत्ते तक ग्रहण नही करती हैं।
ललिता
36
ॐ ललितायै नमः।
Om Lalitayai Namah।
जो सुखद, आकर्षक एवं सुन्दर हैं।
धात्री
37
ॐ धात्र्यै नमः।
Om Dhatryai Namah।
जो सम्पूर्ण सृष्टि का पालन करने वाली माता हैं।
कुमारी
38
ॐ कुमार्यै नमः।
Om Kumaryai Namah।
जो कुमारी कन्या के रूप में विराजमान हैं।
शिखवाहिन्यै
39
ॐ शिखवाहिन्यै नमः।
Om Shikhavahinyai Namah।
जो पर्वतों पर निवास करती हैं।
शाम्भवी
40
ॐ शाम्भव्यै नमः।
Om Shambhavyai Namah।
जो भगवान शम्भू की अर्धाङ्गिनी हैं।
सुमुखी
41
ॐ सुमुख्यै नमः।
Om Sumukhyai Namah।
जो अत्यन्त सुन्दर रूप वाली हैं।
मैत्र्यै
42
ॐ मैत्र्यै नमः।
Om Maitryai Namah।
जो स्वयं मित्रता स्वरूपा हैं।
त्रिनेत्रा
43
ॐ त्रिनेत्रायै नमः।
Om Trinetrayai Namah।
जो तीन नेत्रों वाली हैं।
विश्वरूपा
44
ॐ विश्वरूपिण्यै नमः।
Om Vishvarupinyai Namah।
जो स्वयं सृष्टि के रूप में विद्यमान हैं।
आर्या
45
ॐ आर्यायै नमः।
Om Aryayai Namah।
जो पूजनीय हैं।
मृडानी
46
ॐ मृडान्यै नमः।
Om Mridanyai Namah।
जो भगवान मृड (शिव) की पत्नी हैं।
हींकार्यै
47
ॐ हींकार्यै नमः।
Om Himkaryai Namah।
जो सिंह के समान गर्जना करने वाली हैं / जो सिंह पर आरूढ़ रहती हैं।
क्रोधिन्यै
48
ॐ क्रोधिन्यै नमः।
Om Krodhinyai Namah।
जो अत्यधिक क्रोध में हैं।
सुदिनायै
49
ॐ सुदिनायै नमः।
Om Sudinayai Namah।
जो तेजपूर्ण एवं उज्ज्वल हैं।
अचल
50
ॐ अचलायै नमः।
Om Achalayai Namah।
जो अडिग-अटल हैं।
सूक्ष्म
51
ॐ सूक्ष्मायै नमः।
Om Sukshmayai Namah।
जो सूक्ष्म रूप में कण-कण में व्याप्त हैं।
परात्परायै
52
ॐ परात्परायै नमः।
Om Paratparayai Namah।
जो सर्वोच्च से भी सर्वोच्च हैं।
शोभा
53
ॐ शोभायै नमः।
Om Shobhayai Namah।
जो वैभवशाली एवं प्रतिभाशाली हैं।
सर्ववर्णा
54
ॐ सर्ववर्णायै नमः।
Om Sarvavarnayai Namah।
जो सभी वर्ण के रूपों में स्थित हैं।
हरप्रिया
55
ॐ हरप्रियायै नमः।
Om Harapriyayai Namah।
जो भगवान शिव को प्रिय हैं।
महालक्ष्मी
56
ॐ महालक्ष्म्यै नमः।
Om Mahalakshmyai Namah।
जो महालक्ष्मी स्वरूपा हैं।
महासिद्धि
57
ॐ महासिद्धयै नमः।
Om Mahasiddhayai Namah।
जो स्वयं श्रेष्ठ सिद्धियों के रूप में स्थित हैं।
स्वधा
58
ॐ स्वधायै नमः।
Om Svadhayai Namah।
जो स्वधा स्वरूपा हैं।
स्वाहा
59
ॐ स्वाहायै नमः।
Om Svahayai Namah।
जो स्वाहा स्वरूपा हैं।
मनोन्मनी
60
ॐ मनोन्मन्यै नमः।
Om Manonmanyai Namah।
जी भगवान शिव की शक्ति हैं।
त्रिलोकपालिनी
61
ॐ त्रिलोकपालिन्यै नमः।
Om Trilokapalinyai Namah।
जो तीनों लोकों का पालन करती हैं।
उद्भूता
62
ॐ उद्भूतायै नमः।
Om Udbhutayai Namah।
जो प्रत्यक्ष एवं दृष्टिगोचर हैं।
त्रिसन्ध्या
63
ॐ त्रिसन्ध्यायै नमः।
Om Trisandhyayai Namah।
जो समय के तीनों कालों में स्थित हैं।
त्रिपुरान्तक्यै
64
ॐ त्रिपुरान्तक्यै नमः।
Om Tripurantakyai Namah।
जो त्रिपुरासुर का अन्त करने वाले भगवान शिव की अर्धांगिनी हैं।
त्रिशक्त्यै
65
ॐ त्रिशक्त्यै नमः।
Om Trishaktyai Namah।
जो इच्छा, ज्ञान एवं क्रिया रूपी तीन शक्तियों में स्थित हैं।
त्रिपदायै
66
ॐ त्रिपदायै नमः।
Om Tripadayai Namah।
जो गायत्री के त्रिपदा छन्द में स्थित हैं।
दुर्गा
67
ॐ दुर्गायै नमः।
Om Durgayai Namah।
जो दैत्यनाशक, विघ्ननाशक, रोगनाशक, पापनाशक तथा शत्रुनाशक हैं।
ब्राह्मी
68
ॐ ब्राह्मयै नमः।
Om Brahmayai Namah।
जो भगवान ब्रह्मा की शक्ति हैं।
त्रैलोक्यवासिनी
69
ॐ त्रैलोक्यवासिन्यै नमः।
Om Trailokyavasinyai Namah।
जो तीनों लोकों में निवास करती हैं।
पुष्करा
70
ॐ पुष्करायै नमः।
Om Pushkarayai Namah।
जो पूर्ण हैं।
अत्रिसुता
71
ॐ अत्रिसुतायै नमः।
Om Atrisutayai Namah।
जो महर्षि अत्रि की पुत्री हैं।
गूढ़ा
72
ॐ गूढ़ायै नमः।
Om Gudhayai Namah।
जो अति गुप्त एवं रहस्यमयी हैं।
त्रिवर्णा
73
ॐ त्रिवर्णायै नमः।
Om Trivarnayai Namah।
जो तीन वर्ण वाली हैं।
त्रिस्वरा
74
ॐ त्रिस्वरायै नमः।
Om Trisvarayai Namah।
जो तीन स्वरों (उदात्त, अनुदात्त एवं स्वरित) के रूप में स्थित हैं।
त्रिगुणा
75
ॐ त्रिगुणायै नमः।
Om Trigunayai Namah।
जो सत्व, रज एवं तम के तीन गुणों से युक्त हैं।
निर्गुणा
76
ॐ निर्गुणायै नमः।
Om Nirgunayai Namah।
जो सत्व, रज एवं तम के तीन गुणों से मुक्त हैं।
सत्या
77
ॐ सत्यायै नमः।
Om Satyayai Namah।
जो स्वयं परम सत्य हैं।
निर्विकल्पा
78
ॐ निर्विकल्पायै नमः।
Om Nirvikalpayai Namah।
जो सभी प्रकार के परिवर्तन एवं मतभेद से मुक्त हैं।
निरन्जना
79
ॐ निरंजिन्यै नमः।
Om Niramjinyai Namah।
जो समस्त प्रकार के बन्धनों से मुक्त हैं।
ज्वालिन्यै
80
ॐ ज्वालिन्यै नमः।
Om Jvalinyai Namah।
जो ज्वाला के रूप में विद्यमान हैं।
मालिनी
81
ॐ मालिन्यै नमः।
Om Malinyai Namah।
जो विभिन्न प्रकार की मालायें धारण किये हुये हैं।
चर्चायै
82
ॐ चर्चायै नमः।
Om Charchayai Namah।
जिनका वेदों में पुनः-पुनः वर्णन प्राप्त होता है।
क्रव्यादोप निबर्हिण्यै
83
ॐ क्रव्यादोप निबर्हिण्यै नमः।
Om Kravyadopa Nibarhinyai Namah।
जो राक्षसों का संहार करती हैं।
कामाक्षी
84
ॐ कामाक्ष्यै नमः।
Om Kamakshyai Namah।
देवी दुर्गा का एक रूप जो कांची में पूजा जाता है / जिनके नेत्र मोहक हैं।
कामिन्यै
85
ॐ कामिन्यै नमः।
Om Kaminyai Namah।
जो संसार का मन मोहने वाली हैं।
कान्ता
86
ॐ कान्तायै नमः।
Om Kantayai Namah।
जो अत्यन्त सुन्दर हैं।
कामदायै
87
ॐ कामदायै नमः।
Om Kamadayai Namah।
जो मनोकामनाओं की पूर्ति करती हैं।
कलहंसिनी
88
ॐ कलहंसिन्यै नमः।
Om Kalahamsinyai Namah।
जो सर्वशक्तिशाली परमात्मा स्वरूपा हैं।
सलज्जा
89
ॐ सलज्जायै नमः।
Om Salajjayai Namah।
जो लज्जाशील हैं।
कुलजा
90
ॐ कुलजायै नमः।
Om Kulajayai Namah।
जो उत्तम कुल से हैं।
प्राज्ञा
91
ॐ प्राज्ञ्यै नमः।
Om Prajnyai Namah।
जो ज्ञानी एवं बुद्धिशाली हैं।
प्रभा
92
ॐ प्रभायै नमः।
Om Prabhayai Namah।
जो अत्यन्त तेजोमयी हैं।
मदनसुन्दरी
93
ॐ मदनसुन्दर्यै नमः।
Om Madanasundaryai Namah।
जो कामदेव के समान सुन्दर हैं।
वागीश्वरी
94
ॐ वागीश्वर्यै नमः।
Om Vagishvaryai Namah।
जो वाणी की देवी हैं।
विशालाक्षी
95
ॐ विशालाक्ष्यै नमः।
Om Vishalakshyai Namah।
जिनके विशाल नेत्र हैं।
सुमङ्गली
96
ॐ सुमंगल्यै नमः।
Om Sumamgalyai Namah।
जो अत्यन्त शुभ हैं।
काली
97
ॐ काल्यै नमः।
Om Kalyai Namah।
जो श्याम वर्ण वाली हैं।
महेश्वरी
98
ॐ महेश्वर्यै नमः।
Om Maheshvaryai Namah।
जो महेश्वर (शिव जी) की धर्मपत्नी हैं।
चण्डी
99
ॐ चण्ड्यै नमः।
Om Chandyai Namah।
देवी दुर्गा का उग्र स्वरूप
भैरवी
100
ॐ भैरव्यै नमः।
Om Bhairavyai Namah।
जो भैरव (भगवान शिव) की पत्नी हैं।
भुवनेश्वरी
101
ॐ भुवनेश्वर्यै नमः।
Om Bhuvaneshvaryai Namah।
जो 14 भुवनों की अधिष्ठात्री देवी हैं।
नित्या
102
ॐ नित्यायै नमः।
Om Nityayai Namah।
जो शाश्वत हैं।
सानन्दविभवायै
103
ॐ सानन्दविभवायै नमः।
Om Sanandavibhavayai Namah।
जो सम्पूर्ण सृष्टि में आनन्द-मङ्गल करती हैं।
सत्यज्ञाना
104
ॐ सत्यज्ञानायै नमः।
Om Satyajnanayai Namah।
जो सत्य को जानने वाली हैं।
तमोपहा
105
ॐ तमोपहायै नमः।
Om Tamopahayai Namah।
जो अज्ञान रूपी अहंकार को नष्ट करती हैं।
महेश्वरप्रियंका
106
ॐ महेश्वरप्रियंकर्यै नमः।
Om Maheshvarapriyamkaryai Namah।
जो भगवान शिव को आनन्द प्रदान करती हैं।
महात्रिपुरसुन्दरी
107
ॐ महात्रिपुरसुन्दर्यै नमः।
Om Mahatripurasundaryai Namah।
जो तीनों लोकों में सर्वाधिक सुन्दर देवी त्रिपुरसुन्दरी के रूप में स्थित हैं।
दुर्गापरमेश्वर्यै
108
ॐ दुर्गापरमेश्वर्यै नमः।
Om Durgaparameshvaryai Namah।
जो समस्त कष्टों को नष्ट करने वाली सर्वोच्च देवी हैं।
Name
Name
Email
द्रिकपञ्चाङ्ग पर टिप्पणी दर्ज करने के लिये गूगल अकाउंट से लॉग इन करें।
टिप्पणी
और लोड करें ↓
Kalash
कॉपीराइट नोटिस
PanditJi Logo
सभी छवियाँ और डेटा - कॉपीराइट
Ⓒ www.drikpanchang.com
प्राइवेसी पॉलिसी
द्रिक पञ्चाङ्ग और पण्डितजी लोगो drikpanchang.com के पञ्जीकृत ट्रेडमार्क हैं।
Android Play StoreIOS App Store
Drikpanchang Donation