☰
Search
Mic
हि
Android Play StoreIOS App Store
Setting
Clock

भगवान राम के 108 नाम | भगवान राम की अष्टोत्तर शतनामावली

DeepakDeepak

श्रीराम 108 नाम

भगवान राम की अष्टोत्तर शतनामावली

X
श्रीराम
1
ॐ श्रीरामाय नमः।
Om Shriramaya Namah।
जो आनन्द प्रदान करने वाले हैं
रामभद्र
2
ॐ रामभद्राय नमः।
Om Ramabhadraya Namah।
जो सौम्य एवं शान्त स्वभाव वाले हैं
रामचन्द्र
3
ॐ रामचन्द्राय नमः।
Om Ramachandraya Namah।
जो चन्द्रमा के समान सुन्दर हैं
शाश्वत
4
ॐ शाश्वताय नमः।
Om Shashwataya Namah।
जो शाश्वत एवं अजेय हैं
राजीवलोचन
5
ॐ राजीवलोचनाय नमः।
Om Rajivalochanaya Namah।
जो कमल पुष्प के समान सुन्दर नेत्रों वाले हैं
श्रीमत्
6
ॐ श्रीमते नमः।
Om Shrimate Namah।
जो सभी के द्वारा पूजनीय हैं
राजेन्द्र
7
ॐ राजेन्द्राय नमः।
Om Rajendraya Namah।
जो राजाधिराज हैं
रघुपुङ्गव
8
ॐ रघुपुङ्गवाय नमः।
Om Raghupungavaya Namah।
जो रघु कुल के वंशज हैं
जानकीवल्लभ
9
ॐ जानकीवल्लभाय नमः।
Om Janakivallabhaya Namah।
जो श्री जानकी जी के पति हैं
जैत्र
10
ॐ जैत्राय नमः।
Om Jaitraya Namah।
जो स्वयं विजय के प्रतीक हैं
जितामित्र
11
ॐ जितामित्राय नमः।
Om Jitamitraya Namah।
जो शत्रुओं को परास्त करने वाले हैं
जनार्दन
12
ॐ जनार्दनाय नमः।
Om Janardanaya Namah।
जो जन्म और मृत्यु के चक्र से मुक्ति प्रदान करने वाले हैं
विश्वामित्रप्रिय
13
ॐ विश्वामित्रप्रियाय नमः।
Om Vishwamitrapriyaya Namah।
जो ऋषि विश्वामित्र के अत्यन्त प्रिय हैं
दान्त
14
ॐ दान्ताय नमः।
Om Dantaya Namah।
जो शान्ति के प्रतीक हैं
शरणत्राणतत्पर
15
ॐ शरणत्राणतत्पराय नमः।
Om Sharanatranatatparaya Namah।
जो समस्त भक्तों के रक्षक हैं
वालिप्रमथन
16
ॐ वालिप्रमथनाय नमः।
Om Valipramathanaya Namah।
जो वालि का वध करने वाले हैं
वाग्मी
17
ॐ वाग्मिने नमः।
Om Vagmine Namah।
जो एक उत्तम प्रवक्ता हैं
सत्यवाक्
18
ॐ सत्यवाचे नमः।
Om Satyavache Namah।
जो सदा सत्यवादी हैं
सत्यविक्रम
19
ॐ सत्यविक्रमाय नमः।
Om Satyavikramaya Namah।
जो अत्यन्त शक्तिशाली हैं
सत्यव्रत
20
ॐ सत्यव्रताय नमः।
Om Satyavrataya Namah।
जो सत्य को तप के रूप में अपनाने वाले हैं
व्रतधर
21
ॐ व्रतधराय नमः।
Om Vratadharaya Namah।
जो तपस्वी हैं
सदा हनुमदाश्रित
22
ॐ सदा हनुमदाश्रिताय नमः।
Om Sada Hanumadashritaya Namah।
हनुमान जी जिनकी सदैव सेवा करते हैं
कौसलेय
23
ॐ कौसलेयाय नमः।
Om Kausaleyaya Namah।
जो माता कौशल्या के पुत्र हैं
खरध्वंसी
24
ॐ खरध्वंसिने नमः।
Om Kharadhwansine Namah।
जो खर नामक राक्षस का वध करने वाले हैं
विराधवधपण्डित
25
ॐ विराधवधपण्डिताय नमः।
Om Viradhavadhapanditaya Namah।
जो विराध नामक राक्षस का वध करने वाले हैं
विभीषणपरित्राता
26
ॐ विभीषणपरित्रात्रे नमः।
Om Vibhishanaparitratre Namah।
जो विभीषण के रक्षक हैं
हरकोदण्डखण्डन
27
ॐ हरकोदण्डखण्डनाय नमः।
Om Harakodandakhandanaya Namah।
जो भगवान शिव के शक्तिशाली धनुष को तोड़ने वाले हैं
सप्ततालप्रभेत्ता
28
ॐ सप्ततालप्रभेत्रे नमः।
Om Saptatalaprabhetre Namah।
जो सात ताल वृक्षों को एक ही बाण मे बीन्ध देने वाले हैं
दशग्रीवशिरोहर
29
ॐ दशग्रीवशिरोहराय नमः।
Om Dashagrivashiroharaya Namah।
जो दस सिर वाले रावण का वध करने वाले हैं
जामदग्न्यमहादर्पदलन
30
ॐ जामदग्न्यमहादर्पदलनाय नमः।
Om Jamadagnyamahadarpadalanaya Namah।
जो परशुराम जी के महान अभिमान को चूर करने वाले हैं
ताटकान्तक
31
ॐ ताटकान्तकाय नमः।
Om Tatakantakaya Namah।
जो ताड़का नामक राक्षसी का वध करने वाले हैं
वेदान्तसार
32
ॐ वेदान्तसाराय नमः।
Om Vedantasaraya Namah।
जो वेदान्त के सार हैं
वेदात्मा
33
ॐ वेदात्मने नमः।
Om Vedatmane Namah।
जो स्वयं वेदस्वरूप हैं
भवरोगस्य भेषजम्
34
ॐ भवरोगस्य भेषजाय नमः।
Om Bhavarogasya Bheshajaya Namah।
जो संसार के बन्धनों से मुक्ति हेतु एक मात्र औषधरूप हैं
दूषणत्रिशिरोहन्ता
35
ॐ दूषणत्रिशिरोहन्त्रे नमः।
Om Dushanatrishirohantre Namah।
जो दूषण और त्रिशिरा नामक राक्षसों का वध करने वाले हैं
त्रिमूर्ति
36
ॐ त्रिमूर्तये नमः।
Om Trimurtaye Namah।
जो ब्रह्मा, विष्णु और महेश इन तीनों रूपों को धारण करने वाले हैं
त्रिगुणात्मक
37
ॐ त्रिगुणात्मकाय नमः।
Om Trigunatmakaya Namah।
जो तीनों गुणों के आधार हैं
त्रिविक्रम
38
ॐ त्रिविक्रमाय नमः।
Om Trivikramaya Namah।
जिनका तीनों लोकों पर आधिपत्य है
त्रिलोकात्मा
39
ॐ त्रिलोकात्मने नमः।
Om Trilokatmane Namah।
जो तीनों लोकों के स्वामी हैं
पुण्यचारित्रकीर्तन
40
ॐ पुण्यचारित्रकीर्तनाय नमः।
Om Punyacharitrakirtanaya Namah।
जिनकी लीलाओं का कीर्तन परम पवित्र है
त्रिलोकरक्षक
41
ॐ त्रिलोकरक्षकाय नमः।
Om Trilokarakshakaya Namah।
जो तीनों लोकों की रक्षा करने वाले हैं
धन्वी
42
ॐ धन्विने नमः।
Om Dhanwine Namah।
जो धनुष धारण करने वाले हैं
दण्डकारण्यकर्तन
43
ॐ दण्डकारण्यकर्तनाय नमः।
Om Dandakaranyakartanaya Namah।
जो दण्डकारण्य मे निवास करने वाले हैं
अहल्याशापशमन
44
ॐ अहल्याशापशमनाय नमः।
Om Ahalyashapashamanaya Namah।
जो अहल्या को शाप से मुक्त करने वाले हैं
पितृभक्त
45
ॐ पितृभक्ताय नमः।
Om Pitribhaktaya Namah।
जो पिता दशरथ के परम उपासक हैं
वरप्रद
46
ॐ वरप्रदाय नमः।
Om Varapradaya Namah।
जो वर प्रदान करने वाले हैं
जितेन्द्रिय
47
ॐ जितेन्द्रियाय नमः।
Om Jitendriyaya Namah।
जो इन्द्रियों को वश मे रखने वाले हैं
जितक्रोध
48
ॐ जितक्रोधाय नमः।
Om Jitakrodhaya Namah।
जो क्रोध को जीतने वाले हैं
जितामित्र
49
ॐ जितामित्राय नमः।
Om Jitamitraya Namah।
जो शत्रुओं को जीतने वाले हैं
जगद्गुरु
50
ॐ जगद्गुरवे नमः।
Om Jagadgurave Namah।
जो सम्पूर्ण जगत के गुरु हैं
ऋक्षवानरसङ्घाती
51
ॐ ऋक्षवानरसङ्घातिने नमः।
Om Rikshavanarasanghatine Namah।
जो वानर और भालुओं की सेना को संगठित करने वाले हैं
चित्रकूटसमाश्रय
52
ॐ चित्रकूटसमाश्रयाय नमः।
Om Chitrakutasamashrayaya Namah।
जो चित्रकूट पर्वत पर निवास करने वाले हैं
जयन्तत्राणवरद
53
ॐ जयन्तत्राणवरदाय नमः।
Om Jayantatranavaradaya Namah।
जो जयन्त के प्राणों की रक्षाकर उसे वर प्रदान करने वाले हैं
सुमित्रापुत्रसेवित
54
ॐ सुमित्रापुत्रसेविताय नमः।
Om Sumitraputrasevitaya Namah।
जो सुमित्रानन्दन लक्ष्मण के द्वारा सेवित हैं
सर्वदेवादिदेव
55
ॐ सर्वदेवादिदेवाय नमः।
Om Sarvadevadidevaya Namah।
जो समस्त देवों के देव हैं
मृतवानरजीवन
56
ॐ मृतवानरजीवनाय नमः।
Om Mritavanarajivanaya Namah।
जो मृत वानरों को पुनः जीवित करने वाले हैं
मायामारीचहन्ता
57
ॐ मायामारीचहन्त्रे नमः।
Om Mayamarichahantre Namah।
जो मारीच नामक राक्षस का वध करने वाले हैं
महादेव
58
ॐ महादेवाय नमः।
Om Mahadevaya Namah।
जो देवों के देव हैं
महाभुज
59
ॐ महाभुजाय नमः।
Om Mahabhujaya Namah।
जो बड़ी भुजाओं वाले हैं
सर्वदेवस्तुत
60
ॐ सर्वदेवस्तुताय नमः।
Om Sarvadevastutaya Namah।
जो सभी देवों के पूज्य हैं
सौम्य
61
ॐ सौम्याय नमः।
Om Saumyaya Namah।
जो शान्त स्वभाव वाले हैं
ब्रह्मण्य
62
ॐ ब्रह्मण्याय नमः।
Om Brahmanyaya Namah।
जो वास्तविक हैं
मुनिसंस्तुत
63
ॐ मुनिसंस्तुताय नमः।
Om Munisanstutaya Namah।
जो मुनियों द्वारा स्तुत्य हैं
महायोगी
64
ॐ महायोगिने नमः।
Om Mahayogine Namah।
जो योगियों के योगी हैं
महोदार
65
ॐ महोदाराय नमः।
Om Mahodaraya Namah।
जो अत्यन्त उदार स्वभाव वाले हैं
सुग्रीवेप्सितराज्यद
66
ॐ सुग्रीवेप्सितराज्यदाय नमः।
Om Sugrivepsitarajyadaya Namah।
जो सुग्रीव को अभीष्ट राज्य प्रदान करने वाले हैं
सर्वपुण्याधिकफल
67
ॐ सर्वपुण्याधिकफलाय नमः।
Om Sarvapunyadhikaphalaya Namah।
जो सभी पुण्यों के उत्कृष्ट फलस्वरूप हैं
स्मृतसर्वाघनाशन
68
ॐ स्मृतसर्वाघनाशनाय नमः।
Om Smritasarvaghanashanaya Namah।
जिनके स्मरण मात्र से ही समस्त पाप नष्ट हो जाते हैं
आदिपुरुष
69
ॐ आदिपुरुषाय नमः।
Om Adipurushaya Namah।
जो सृष्टि के प्रथम पुरुष हैं
परमपुरुषाय
70
ॐ परमपुरुषाय नमः।
Om Paramapurushaya Namah।
जो सर्वोत्कृष्ट पुरुष हैं
महापुरुषाय
71
ॐ महापुरुषाय नमः।
Om Mahapurushaya Namah।
जो समस्त पुरुषों मे महान हैं
पुण्योदय
72
ॐ पुण्योदयाय नमः।
Om Punyodayaya Namah।
जो पुण्य को प्रकट करने वाले हैं
दयासार
73
ॐ दयासाराय नमः।
Om Dayasaraya Namah।
जो दया के सारभूत परमात्मा हैं
पुराणपुरुषोत्तम
74
ॐ पुराणपुरुषोत्तमाय नमः।
Om Puranapurushottamaya Namah।
जो पुराणप्रसिद्ध क्षर-अक्षर पुरुषों से श्रेष्ठ लीलापुरुषोत्तम हैं
स्मितवक्त्र
75
ॐ स्मितवक्त्राय नमः।
Om Smitavaktraya Namah।
जिनके मुख पर सर्वदा मुस्कान की छटा छायी रहती है
मितभाषी
76
ॐ मितभाषिणे नमः।
Om Mitabhashine Namah।
जो कम बोलने वाले हैं
पूर्वभाषी
77
ॐ पूर्वभाषिणे नमः।
Om Purvabhashine Namah।
जो पूर्ववक्ता हैं
राघव
78
ॐ राघवाय नमः।
Om Raghavaya Namah।
जो रघु कुल मे जन्मे हैं
अनन्तगुणगम्भीर
79
ॐ अनन्तगुणगम्भीराय नमः।
Om Anantagunagambhiraya Namah।
जो अनन्त कल्याणमय गुणों से युक्त एवं गम्भीर हैं
धीरोदात्तगुणोत्तम
80
ॐ धीरोदात्तगुणोत्तमाय नमः।
Om Dhirodattagunottamaya Namah।
जो साहित्य शास्त्र मे वर्णित धीरोदात्त नायक के गुण से युक्त हैं
मायामानुषचारित्र
81
ॐ मायामानुषचारित्राय नमः।
Om Mayamanushacharitraya Namah।
जो मनुष्यों जैसी लीलायें करने वाले हैं
महादेवादिपूजित
82
ॐ महादेवादिपूजिताय नमः।
Om Mahadevadipujitaya Namah।
जो भगवान शिव आदि द्वारा पूजित हैं
सेतुकृत्
83
ॐ सेतुकृते नमः।
Om Setukrite Namah।
जो समुद्र मे सेतु बनाने वाले हैं
जितवारीश
84
ॐ जितवारीशाय नमः।
Om Jitavarishaya Namah।
जो समुद्र को जीतने वाले हैं
सर्वतीर्थमय
85
ॐ सर्वतीर्थमयाय नमः।
Om Sarvatirthamayaya Namah।
जो सभी तीर्थों के समान हैं
हरि
86
ॐ हरये नमः।
Om Haraye Namah।
जो पापों को हरने वाले हैं
श्यामाङ्ग
87
ॐ श्यामाङ्गाय नमः।
Om Shyamangaya Namah।
जो श्याम विग्रह वाले हैं
सुन्दर
88
ॐ सुन्दराय नमः।
Om Sundaraya Namah।
जो परम मनोर हैं
शूर
89
ॐ शूराय नमः।
Om Shuraya Namah।
जो अनुपम शौर्य से सम्पन्न वीर हैं
पीतवासा
90
ॐ पीतवाससे नमः।
Om Pitavasase Namah।
जो पीताम्बरधारी हैं
धनुर्धर
91
ॐ धनुर्धराय नमः।
Om Dhanurdharaya Namah।
जो धनुष धारण करने वाले हैं
सर्वयज्ञाधिप
92
ॐ सर्वयज्ञाधिपाय नमः।
Om Sarvayajnadhipaya Namah।
जो समस्त यज्ञों के स्वामी हैं
यज्वी
93
ॐ यज्विने नमः।
Om Yajvine Namah।
जो यज्ञकर्ता हैं
जरामरणवर्जित
94
ॐ जरामरणवर्जिताय नमः।
Om Jaramaranavarjitaya Namah।
जो बुढ़ापा और मृत्यु से रहित हैं
शिवलिङ्गप्रतिष्ठाता
95
ॐ शिवलिङ्गप्रतिष्ठात्रे नमः।
Om Shivalingapratishthatre Namah।
जो रामेश्वरम नामक ज्योतिर्लिंग की स्थापना करने वाले हैं
सर्वापगुणवर्जित
96
ॐ सर्वापगुणवर्जिताय नमः।
Om Sarvapagunavarjitaya Namah।
जो समस्त पापराशियों से रहित हैं
परमात्मा
97
ॐ परमात्मने नमः।
Om Paramatmane Namah।
जो परब्रह्म परमात्मा हैं
परब्रह्म
98
ॐ परब्रह्मणे नमः।
Om Parabrahmane Namah।
जो परब्रह्म हैं
सच्चिदानन्दविग्रह
99
ॐ सच्चिदानन्दविग्रहाय नमः।
Om Sachchidanandavigrahaya Namah।
जो सत्, चित् और आनन्द के स्वरूप का निर्देश देने वाले हैं
परं ज्योतिस्
100
ॐ परस्मै ज्योतिषे नमः।
Om Parasmai Jyotishe Namah।
जो परम प्रकाशमय हैं
परं धाम
101
ॐ परस्मै धाम्ने नमः।
Om Parasmai Dhamne Namah।
जो साकेतधामस्वरूप हैं
पराकाश
102
ॐ पराकाशाय नमः।
Om Parakashaya Namah।
जो सर्वोच्च स्थान हैं
परात्पर
103
ॐ परात्पराय नमः।
Om Paratparaya Namah।
जो मन, बुद्धि आदि इन्द्रियों से परे हैं
परेश
104
ॐ परेशाय नमः।
Om Pareshaya Namah।
जो सर्वश्रेष्ठ शासक हैं
पारग
105
ॐ पारगाय नमः।
Om Paragaya Namah।
जो सबको पार लगाने वाले हैं
पार
106
ॐ पाराय नमः।
Om Paraya Namah।
जो सबसे परे हैं
सर्वदेवात्मक
107
ॐ सर्वदेवात्मकाय नमः।
Om Sarvadevatmakaya Namah।
जो सभी देवताओं में निवास करने वाले हैं
परम्
108
ॐ परस्मै नमः।
Om Parasmai Namah।
जो सर्वश्रेष्ठ देव हैं

॥ इति श्रीरामष्टोत्तरशतनामावलिः सम्पूर्णा ॥

Kalash
कॉपीराइट नोटिस
PanditJi Logo
सभी छवियाँ और डेटा - कॉपीराइट
Ⓒ www.drikpanchang.com
प्राइवेसी पॉलिसी
द्रिक पञ्चाङ्ग और पण्डितजी लोगो drikpanchang.com के पञ्जीकृत ट्रेडमार्क हैं।
Android Play StoreIOS App Store
Drikpanchang Donation