☰
Search
Mic
हि
Android Play StoreIOS App Store
Setting
Clock

देवी सरस्वती के 108 नाम | देवी सरस्वती की अष्टोत्तर शतनामावली

DeepakDeepak

सरस्वती 108 नाम

देवी सरस्वती की अष्टोत्तर शतनामावली

X
सरस्वती
1
ॐ सरस्वत्यै नमः।
Om Saraswatyai Namah।
जो ज्ञान की देवी हैं
महाभद्रा
2
ॐ महाभद्रायै नमः।
Om Mahabhadrayai Namah।
जो परम मंगलमय हैं
महामाया
3
ॐ महामायायै नमः।
Om Mahamayayai Namah।
जो जगत की कारण भूता अविद्या स्वरूप हैं
वरप्रदा
4
ॐ वरप्रदायै नमः।
Om Varapradayai Namah।
जो वरदान प्रदान करने वाली हैं
श्रीप्रदा
5
ॐ श्रीप्रदायै नमः।
Om Shripadayai Namah।
जो समस्त प्रकार की समृद्धि प्रदान करने वाली हैं
पद्मनिलया
6
ॐ पद्मनिलयायै नमः।
Om Padmanilayayai Namah।
जो कमल पर विराजमान हैं
पद्माक्षी
7
ॐ पद्माक्ष्यै नमः।
Om Padmakshyai Namah।
जो कमल के समान नेत्रों वाली हैं
पद्मवक्त्रका
8
ॐ पद्मवक्त्रकायै नमः।
Om Padmavaktrakayai Namah।
जिनका मुख कमल के समान सुन्दर है
शिवानुजा
9
ॐ शिवानुजायै नमः।
Om Shivanujayai Namah।
जो भगवान शिव की अनुजा अर्थात् छोटी बहन के स्वरूप में विराजमान हैं
पुस्तकभृत्
10
ॐ पुस्तकभृते नमः।
Om Pustakabhrite Namah।
जो समस्त प्रकार के ज्ञान को धारण करने वाली हैं
ज्ञानमुद्रा
11
ॐ ज्ञानमुद्रायै नमः।
Om Jnanamudrayai Namah।
जो ज्ञान की मुद्रा में अर्थात् ज्ञान के प्रतीक के रूप में विराजमान हैं
रमा
12
ॐ रमायै नमः।
Om Ramayai Namah।
जो अत्यन्त सुन्दर हैं
परा
13
ॐ परायै नमः।
Om Parayai Namah।
जो सबसे परे हैं
कामरूपा
14
ॐ कामरूपायै नमः।
Om Kamarupayai Namah।
जो इच्छानुसार विभिन्न रूप धारण करने वाली हैं
महाविद्या
15
ॐ महाविद्यायै नमः।
Om Mahavidyayai Namah।
जो ज्ञान से परिपूर्ण बुद्धि वाली हैं
महापातकनाशिनी
16
ॐ महापातकनाशिन्यै नमः।
Om Mahapatakanashinyai Namah।
जो दुराचारियों का नाश करने वाली हैं
महाश्रया
17
ॐ महाश्रयायै नमः।
Om Mahashrayayai Namah।
जो एकमात्र हम सभी के सर्वोच्च आश्रय हैं
मालिनी
18
ॐ मालिन्यै नमः।
Om Malinyai Namah।
जो मालाओं से युक्त हैं
महाभोगा
19
ॐ महाभोगायै नमः।
Om Mahabhogayai Namah।
जो अत्यन्त आनंद प्रदान करने वाली हैं
महाभुजा
20
ॐ महाभुजायै नमः।
Om Mahabhujayai Namah।
जो विशाल भुजाओं वाली हैं
महाभागा
21
ॐ महाभागायै नमः।
Om Mahabhagayai Namah।
जो बड़भागिनी अथवा अत्यन्त सूक्ष्म हैं
महोत्साहा
22
ॐ महोत्साहायै नमः।
Om Mahotsahayai Namah।
जो अत्यन्त उत्साह से युक्त हैं
दिव्याङ्गा
23
ॐ दिव्याङ्गायै नमः।
Om Divyangayai Namah।
जो दिव्य अंगों वाली हैं
सुरवन्दिता
24
ॐ सुरवन्दितायै नमः।
Om Suravanditayai Namah।
जो देवताओं द्वारा पूजनीय हैं
महाकाली
25
ॐ महाकाल्यै नमः।
Om Mahakalyai Namah।
जो समय और मृत्यु की देवी हैं
महापाशा
26
ॐ महापाशायै नमः।
Om Mahapashayai Namah।
जो अपनी माया से सबको बाँधने वाली हैं
महाकारा
27
ॐ महाकारायै नमः।
Om Mahakarayai Namah।
जो अत्यन्त विशाल स्वरूप वाली हैं
महाङ्कुशा
28
ॐ महाङ्कुशायै नमः।
Om Mahankushayai Namah।
जो सम्पूर्ण ब्रह्माण्ड का नियन्त्रण करने वाली हैं
पीता
29
ॐ पीतायै नमः।
Om Pitayai Namah।
जो पीत अर्थात् पीले रंग की हैं
विमला
30
ॐ विमलायै नमः।
Om Vimalayai Namah।
जो अत्यन्त निर्मल हैं
विश्वा
31
ॐ विश्वायै नमः।
Om Vishwayai Namah।
जो सम्पूर्ण ब्रह्माण्ड के रूप में विराजमान हैं
विद्युन्माला
32
ॐ विद्युन्मालायै नमः।
Om Vidyunmalayai Namah।
जो विद्युत् के समान चमकती हुयी माला धारण करती हैं
वैष्णवी
33
ॐ वैष्णव्यै नमः।
Om Vaishnavyai Namah।
जो भगवान विष्णु की शक्तिस्वरूपा हैं
चन्द्रिका
34
ॐ चन्द्रिकायै नमः।
Om Chandrikayai Namah।
जो चन्द्रमा के समान उज्ज्वल हैं
चन्द्रवदना
35
ॐ चन्द्रवदनायै नमः।
Om Chandravadanayai Namah।
जो चन्द्रमा के समान सुन्दर मुख वाली हैं
चन्द्रलेखाविभूषिता
36
ॐ चन्द्रलेखाविभूषितायै नमः।
Om Chandralekhavibhushitayai Namah।
जो अपने सिर पर अर्धचन्द्र धारण करती हैं
सावित्री
37
ॐ सावित्र्यै नमः।
Om Savitryai Namah।
जो अपने ज्ञान के प्रकाश से अज्ञानता को दूर करती हैं
सुरसा
38
ॐ सुरसायै नमः।
Om Surasayai Namah।
जो अत्यन्त आकर्षक हैं
देवी
39
ॐ देव्यै नमः।
Om Devyai Namah।
जो देवी स्वरूपा हैं
दिव्यालङ्कारभूषिता
40
ॐ दिव्यालङ्कारभूषितायै नमः।
Om Divyalankarabhushitayai Namah।
जो दिव्य आभूषणों से सुशोभित हैं
वाग्देवी
41
ॐ वाग्देव्यै नमः।
Om Vagdevyai Namah।
जो वाणी की देवी हैं
वसुधा
42
ॐ वसुधायै नमः।
Om Vasudhayai Namah।
जो पृथ्वी के रूप में पूरे ब्रह्माण्ड का भार वहन करने वाली हैं
तीव्रा
43
ॐ तीव्रायै नमः।
Om Tivrayai Namah।
जो सर्वशक्तिमान हैं
महाभद्रा
44
ॐ महाभद्रायै नमः।
Om Mahabhadrayai Namah।
जो अत्यन्त शुभ हैं
महाबला
45
ॐ महाबलायै नमः।
Om Mahabalayai Namah।
जो सर्वोच्च शक्ति से परिपूर्ण हैं
भोगदा
46
ॐ भोगदायै नमः।
Om Bhogadayai Namah।
जो समस्त प्रकार के आनन्द प्रदान करती हैं
भारती
47
ॐ भारत्यै नमः।
Om Bharatyai Namah।
जो वाणी की देवी हैं
भामा
48
ॐ भामायै नमः।
Om Bhamayai Namah।
जो उत्साह और वैभव की मूर्तस्वरूपा हैं
गोविन्दा
49
ॐ गोविन्दायै नमः।
Om Govindayai Namah।
जो गायों अथवा इन्द्रियों पर नियन्त्रण रखती हैं
गोमती
50
ॐ गोमत्यै नमः।
Om Gomatyai Namah।
जो स्वयं इन्द्रिय स्वरूपा हैं
शिवा
51
ॐ शिवायै नमः।
Om Shivayai Namah।
जो मुक्ति अथवा आत्मज्ञान प्रदान करती हैं
जटिला
52
ॐ जटिलायै नमः।
Om Jatilayai Namah।
जिनके बाल उलझे हुए अथवा जो ब्रह्मचारिणी स्वरूपा हैं
विन्ध्यवासा
53
ॐ विन्ध्यवासायै नमः।
Om Vindhyavasayai Namah।
जो विन्ध्य पर्वत पर निवास करने वाली हैं
विन्ध्याचलविराजिता
54
ॐ विन्ध्याचलविराजितायै नमः।
Om Vindhyachalavirajitayai Namah।
जो विन्ध्य पर्वत पर विराजमान हैं
चण्डिका
55
ॐ चण्डिकायै नमः।
Om Chandikayai Namah।
जो देवी चण्डिका के समान उग्र एवं क्रोधी स्वभाव की हैं
वैष्णवी
56
ॐ वैष्णव्यै नमः।
Om Vaishnavyai Namah।
जो भगवान विष्णु की शक्ति महालक्ष्मी स्वरूपा हैं
ब्राह्मी
57
ॐ ब्राह्म्यै नमः।
Om Brahmyai Namah।
जो भगवान ब्रह्मा की शक्ति स्वरूपा हैं
ब्रह्मज्ञानैकसाधना
58
ॐ ब्रह्मज्ञानैकसाधनायै नमः।
Om Brahmajnanaikasadhanayai Namah।
जो ब्रह्मज्ञान प्राप्त करने का एकमात्र माध्यम हैं
सौदामिनी
59
ॐ सौदामिन्यै नमः।
Om Saudaminyai Namah।
जो विद्युत् के समान तेज से युक्त हैं
सुधामूर्ति
60
ॐ सुधामूर्त्यै नमः।
Om Sudhamurtyai Namah।
जो दिव्य अमृत (ज्ञान और आनन्द) का साक्षात् स्वरूप हैं
सुभद्रा
61
ॐ सुभद्रायै नमः।
Om Subhadrayai Namah।
जो अत्यन्त मंगल एवं सुन्दर हैं
सुरपूजिता
62
ॐ सुरपूजितायै नमः।
Om Surapujitayai Namah।
जो देवताओं द्वारा पूजनीय हैं
सुवासिनी
63
ॐ सुवासिन्यै नमः।
Om Suvasinyai Namah।
जो पूरे ब्रह्माण्ड को मंगलमय बना देती हैं
सुनासा
64
ॐ सुनासायै नमः।
Om Sunasayai Namah।
जो सुन्दर नाक वाली हैं
विनिद्रा
65
ॐ विनिद्रायै नमः।
Om Vinidrayai Namah।
जो नींद से रहित हैं
पद्मलोचना
66
ॐ पद्मलोचनायै नमः।
Om Padmalochanayai Namah।
जो कमल के समान सुन्दर नेत्रों वाली हैं
विद्यारूपा
67
ॐ विद्यारूपायै नमः।
Om Vidyarupayai Namah।
जो ज्ञान का साक्षात् स्वरूप हैं
विशालाक्षी
68
ॐ विशालाक्ष्यै नमः।
Om Vishalakshyai Namah।
जो विशाल नेत्रों वाली हैं
ब्रह्मजाया
69
ॐ ब्रह्मजायायै नमः।
Om Brahmajayayai Namah।
जो ब्रह्मा जी की पत्नी स्वरूपा हैं
महाफला
70
ॐ महाफलायै नमः।
Om Mahaphalayai Namah।
जो मोक्ष प्रदान करने वाली हैं
त्रयीमूर्ति
71
ॐ त्रयीमूर्त्यै नमः।
Om Trayimurtyai Namah।
जो त्रिदेव अथवा तीनों वेदों के स्वरूप में विद्यमान हैं
त्रिकालज्ञा
72
ॐ त्रिकालज्ञायै नमः।
Om Trikalajnayai Namah।
जो भूत, भविष्य और वर्तमान के बारे में सब कुछ जानने वाली हैं
त्रिगुणा
73
ॐ त्रिगुणायै नमः।
Om Trigunayai Namah।
जो सत्व, रज और तम तीनों गुण स्वरूप हैं
शास्त्ररूपिणी
74
ॐ शास्त्ररूपिण्यै नमः।
Om Shastrarupinyai Namah।
जो श्रुति, स्मृति और आगम स्वरूपा हैं
शुम्भासुरप्रमथिनी
75
ॐ शुम्भासुरप्रमथिन्यै नमः।
Om Shumbhasurapramathinyai Namah।
जो शुम्भ नामक राक्षस का नाश करने वाली हैं
शुभदा
76
ॐ शुभदायै नमः।
Om Shubhadayai Namah।
जो धन, समृद्धि और अन्य सभी शुभ वस्तुओं को प्रदान करने वाली हैं
स्वरात्मिका
77
ॐ स्वरात्मिकायै नमः।
Om Swaratmikayai Namah।
जो ध्वनि के रूप सम्पूर्ण ब्रह्माण्ड में विद्यमान हैं
रक्तबीजनिहन्त्री
78
ॐ रक्तबीजनिहन्त्र्यै नमः।
Om Raktabijanihantryai Namah।
जो राक्षस रक्तबीज का वध करने वाली हैं
चामुण्डा
79
ॐ चामुण्डायै नमः।
Om Chamundayai Namah।
जो चण्ड और मुण्ड नामक राक्षसों का वध करने वाली हैं
अम्बिका
80
ॐ अम्बिकायै नमः।
Om Ambikayai Namah।
जो मातृस्वरूपा हैं
मुण्डकायप्रहरणा
81
ॐ मुण्डकायप्रहरणायै नमः।
Om Mundakayapraharanayai Namah।
जो मुण्ड नामक राक्षस का नाश करने वाली हैं
धूम्रलोचनमर्दना
82
ॐ धूम्रलोचनमर्दनायै नमः।
Om Dhumralochanamardanayai Namah।
जो धूम्रलोचन नामक राक्षस का वध करने वाली हैं
सर्वदेवस्तुता
83
ॐ सर्वदेवस्तुतायै नमः।
Om Sarvadevastutayai Namah।
जो सभी देवी-देवताओं द्वारा पूजी जाने वाली हैं
सौम्या
84
ॐ सौम्यायै नमः।
Om Saumyayai Namah।
जो सौम्य और प्रसन्न स्वरूप हैं
सुरासुरनमस्कृता
85
ॐ सुरासुरनमस्कृतायै नमः।
Om Surasuranamaskritayai Namah।
जिनके सामने देवता और दानव दोनों ही नतमस्तक हैं
कालरात्रि
86
ॐ कालरात्र्यै नमः।
Om Kalaratryai Namah।
जो रात्रि की देवी हैं
कलाधारा
87
ॐ कलाधारायै नमः।
Om Kaladharayai Namah।
जो कला अर्थात् अपने सिर पर अर्ध चन्द्र धारण करने वाली हैं
रूपसौभाग्यदायिनी
88
ॐ रूपसौभाग्यदायिन्यै नमः।
Om Rupasaubhagyadayinyai Namah।
जो सौन्दर्य और सौभाग्य प्रदान करने वाली हैं
वाग्देवी
89
ॐ वाग्देव्यै नमः।
Om Vagdevyai Namah।
जो वाणी की देवी हैं
वरारोहा
90
ॐ वरारोहायै नमः।
Om Vararohayai Namah।
जो समस्त ब्रह्माण्ड को नियंत्रित करने वाली हैं
वाराही
91
ॐ वाराह्यै नमः।
Om Varahyai Namah।
जो भगवान वाराह की शक्ति स्वरूपा हैं
वारिजासना
92
ॐ वारिजासनायै नमः।
Om Varijasanayai Namah।
जो श्वेत कमल पर विराजमान हैं
चित्राम्बरा
93
ॐ चित्राम्बरायै नमः।
Om Chitrambarayai Namah।
जो विविध वस्त्रों से सुसज्जित हैं
चित्रगन्धा
94
ॐ चित्रगन्धायै नमः।
Om Chitragandhayai Namah।
जो विविध सुगन्धों से युक्त हैं
चित्रमाल्यविभूषिता
95
ॐ चित्रमाल्यविभूषितायै नमः।
Om Chitramalyavibhushitayai Namah।
जो विविध फूलों की मालाओं से सुशोभित हैं
कान्ता
96
ॐ कान्तायै नमः।
Om Kantayai Namah।
जो स्वरूप से अत्यन्त सुन्दर हैं
कामप्रदा
97
ॐ कामप्रदायै नमः।
Om Kamapradayai Namah।
जो सभी इच्छाओं को पूरा करने वाली हैं
वन्द्या
98
ॐ वन्द्यायै नमः।
Om Vandyayai Namah।
जो बहुत पूजनीय हैं
विद्याधरसुपूजिता
99
ॐ विद्याधरसुपूजितायै नमः।
Om Vidyadharasupujitayai Namah।
जो ज्ञानी जनों द्वारा पूजी जाने वाली हैं
श्वेतानना
100
ॐ श्वेताननायै नमः।
Om Shwetananayai Namah।
जो श्वेत आसन पर बैठी हुयी हैं
नीलभुजा
101
ॐ नीलभुजायै नमः।
Om Nilabhujayai Namah।
जो नीले रंग की भुजाओं वाली हैं
चतुर्वर्गफलप्रदा
102
ॐ चतुर्वर्गफलप्रदायै नमः।
Om Chaturvargaphalapradayai Namah।
जो चारों वर्णों को उचित फल प्रदान करने वाली हैं
चतुराननसाम्राज्या
103
ॐ चतुराननसाम्राज्यायै नमः।
Om Chaturananasamrajyayai Namah।
जो भगवान ब्रह्मा द्वारा निर्मित संसार पर शासन करने वाली हैं
रक्तमध्या
104
ॐ रक्तमध्यायै नमः।
Om Raktamadhyayai Namah।
जो सभी शक्तियों के स्रोत स्वरूप में विद्यमान हैं
निरञ्जना
105
ॐ निरञ्जनायै नमः।
Om Niranjanayai Namah।
जो पवित्रता का साक्षात् स्वरूप हैं
हंसासना
106
ॐ हंसासनायै नमः।
Om Hamsasanayai Namah।
जो हंस पर विराजमान हैं
नीलजङ्घा
107
ॐ नीलजङ्घायै नमः।
Om Nilajanghayai Namah।
जो नीले वर्ण की जाँघों वाली हैं
ब्रह्मविष्णुशिवात्मिका
108
ॐ ब्रह्मविष्णुशिवात्मिकायै नमः।
Om Brahmavishnushivatmikayai Namah।
जो भगवान ब्रह्मा, विष्णु और शिव के सार के रूप में विराजमान हैं

॥ इति श्रीसरस्वती अष्टोत्तरशतनामावलिः सम्पूर्णा ॥

Kalash
कॉपीराइट नोटिस
PanditJi Logo
सभी छवियाँ और डेटा - कॉपीराइट
Ⓒ www.drikpanchang.com
प्राइवेसी पॉलिसी
द्रिक पञ्चाङ्ग और पण्डितजी लोगो drikpanchang.com के पञ्जीकृत ट्रेडमार्क हैं।
Android Play StoreIOS App Store
Drikpanchang Donation