Search
Mic
Android Play StoreIOS App Store
Ads Subscription Disabled
En
Setting
Clock
Ads Subscription DisabledRemove Ads
X

1000 Names of Goddess Kali | Sahasra Namavali of Goddess Kali

DeepakDeepak

1000 Kali Names

Sahasra Namavali of Goddess Kali

X
श्मशानकालिका
1
ॐ श्मशानकालिकायै नमः।
Om Shmashanakalikayai Namah।
जो श्मशान भूमि से अन्धकार को दूर करती हैं
काली
2
ॐ काल्यै नमः।
Om Kalyai Namah।
जो अन्धकार को दूर करती हैं
भद्रकाली
3
ॐ भद्रकाल्यै नमः।
Om Bhadrakalyai Namah।
जो शान्त स्वरूप में विद्यमान हैं
कपालिनी
4
ॐ कपालिन्यै नमः।
Om Kapalinyai Namah।
जो मुण्डमाल धारण करती हैं।
गुह्यकाली
5
ॐ गुह्यकाल्यै नमः।
Om Guhyakalyai Namah।
जो गुप्त रूप से अन्धकार नष्ट करती हैं
महाकाली
6
ॐ महाकाल्यै नमः।
Om Mahakalyai Namah।
जो महाकाल की महाशक्ति हैं
कुरुकुल्ला
7
ॐ कुरुकुल्लायै नमः।
Om Kurukullayai Namah।
जो मायावी सम्मोहन शक्तियों वाली देवी हैं
अविरोधिनी
8
ॐ अविरोधिन्यै नमः।
Om Avirodhinyai Namah।
जो निर्विरोध हैं अथवा सृष्टि में जिनका कोई विरोधी नहीं है
कालिका
9
ॐ कालिकायै नमः।
Om Kalikayai Namah।
जो श्याम वर्ण वाली हैं
कालरात्रि
10
ॐ कालरात्र्यै नमः।
Om Kalaratryai Namah।
जिनका वर्ण रात्रि के अन्धकार के समान है
महाकालनितम्बिनी
11
ॐ महाकालनितम्बिन्यै नमः।
Om Mahakalanitambinyai Namah।
महाकाल जिनके नितम्ब के रूप में विद्यमान हैं
कालभैरवभार्या
12
ॐ कालभैरवभार्यायै नमः।
Om Kalabhairavabharyayai Namah।
जो कालभैरव की अर्धाङ्गिनी हैं
कुलवर्त्मप्रकाशिनी
13
ॐ कुलवर्त्मप्रकाशिन्यै नमः।
Om Kulavartmaprakashinyai Namah।
जो कुलवंश को प्रकाशित करने वाली हैं
कामदा
14
ॐ कामदायै नमः।
Om Kamadayai Namah।
जो समस्त मनोकामनाओं की पूर्ति करती हैं
कामिनी
15
ॐ कामिन्यै नमः।
Om Kaminyai Namah।
जो आकर्षक एवं स्नेहमयी हैं
काम्या
16
ॐ काम्यायै नमः।
Om Kamyayai Namah।
जो परम उद्देश्य हैं
कमनीयसुभाविनी
17
ॐ कमनीयसुभाविन्यै नमः।
Om Kamaniyasubhavinyai Namah।
जो सुन्दर, सुखद एवं शुभ हैं
कस्तूरीरसनीलाङ्गी
18
ॐ कस्तूरीरसनीलाङ्ग्यै नमः।
Om Kasturirasanilangyai Namah।
जो कस्तूरी के समान श्याम वर्ण वाली हैं
कुञ्जरेश्वरगामिनी
19
ॐ कुञ्जरेश्वरगामिन्यै नमः।
Om Kunjareshvaragaminyai Namah।
जिनकी चाल एवं गति भगवान गणेश के समान है
ककारवर्णसर्वाङ्गी
20
ॐ ककारवर्णसर्वाङ्ग्यै नमः।
Om Kakaravarnasarvangyai Namah।
जो ककार वर्ण के रूप में विद्यमान हैं
कामिनी
21
ॐ कामिन्यै नमः।
Om Kaminyai Namah।
जो आकर्षक एवं स्नेहमयी हैं
कामसुन्दरी
22
ॐ कामसुन्दर्यै नमः।
Om Kamasundaryai Namah।
जो कामदेव के समान सुन्दर हैं
कामार्त्ता
23
ॐ कामार्तायै नमः।
Om Kamartayai Namah।
जिन्हें प्रेम एवं श्रद्धा द्वारा प्राप्त किया जा सकता है
कामरूपा
24
ॐ कामरूपायै नमः।
Om Kamarupayai Namah।
जो इच्छानुसार कोई भी रूप धारण कर सकती हैं
कामधेनु
25
ॐ कामधेनवे नमः।
Om Kamadhenave Namah।
जो कामधेनु के समान समस्त कामनाओं की पूर्ति करती हैं
कलावती
26
ॐ कलावत्यै नमः।
Om Kalavatyai Namah।
जो सभी कलाओं को जानने वाली हैं
कान्ता
27
ॐ कान्तायै नमः।
Om Kantayai Namah।
जो अत्यन्त रूपवती हैं
कामस्वरूपा
28
ॐ कामस्वरूपायै नमः।
Om Kamasvarupayai Namah।
जो कामदेव के समान रूपवती हैं
कामाख्या
29
ॐ कामाख्यायै नमः।
Om Kamakhyayai Namah।
जो इच्छाओं की पूर्ति करने वाली हैं
कुलपालिनी
30
ॐ कुलपालिन्यै नमः।
Om Kulapalinyai Namah।
जो कुल (वंश) की रक्षा करती हैं
कुलीना
31
ॐ कुलीनायै नमः।
Om Kulinayai Namah।
जो उत्तम कुल से हैं
कुलवती
32
ॐ कुलवत्यै नमः।
Om Kulavatyai Namah।
जो महान कुल में अवतरित हुयी हैं
अम्बा
33
ॐ अम्बायै नमः।
Om Ambayai Namah।
जो सम्पूर्ण सृष्टि की माता हैं
दुर्गा
34
ॐ दुर्गायै नमः।
Om Durgayai Namah।
जो दैत्यनाशक, विघ्ननाशक, रोगनाशक, पापनाशक तथा शत्रुनाशक हैं
दुर्गार्तिनाशिनी
35
ॐ दुर्गार्तिनाशिन्यै नमः।
Om Durgartinashinyai Namah।
जो समस्त प्रकार के संकटों को नष्ट करती हैं
कौमारी
36
ॐ कौमार्यै नमः।
Om Kaumaryai Namah।
जो परम पवित्र एवं चिर यौवना हैं
कुलजा
37
ॐ कुलजायै नमः।
Om Kulajayai Namah।
जो श्रेष्ठ कुल से हैं
कृष्णाकृष्णदेहा
38
ॐ कृष्णाकृष्णदेहायै नमः।
Om Krishnakrishnadehayai Namah।
जो भगवान श्री कृष्ण के समान श्याम वर्ण की हैं
कृशोदरी
39
ॐ कृशोदर्यै नमः।
Om Krishodaryai Namah।
जिनकी कमर अत्यन्त पतली है
कृशाङ्गी
40
ॐ कृशाङ्ग्यै नमः।
Om Krishangyai Namah।
जिनके शरीर की आकृति पतली है
कुलिशाङ्गी
41
ॐ कुलिशाङ्ग्यै नमः।
Om Kulishangyai Namah।
जिनका शरीर इन्द्र के वज्र की भाँति कठोर है
क्रीङ्कारी
42
ॐ क्रीङ्कार्यै नमः।
Om Krinkaryai Namah।
जो 'क्रीं' बीज की ध्वनि के रूप में विद्यमान हैं
कमला
43
ॐ कमलायै नमः।
Om Kamalayai Namah।
जो कमला महाविद्या के रूप में स्थित हैं
कला
44
ॐ कलायै नमः।
Om Kalayai Namah।
जो कला-कौशल के रूप में स्थित हैं
करालास्या
45
ॐ करालास्यायै नमः।
Om Karalasyayai Namah।
जो अत्यन्त उग्र हैं
कराली
46
ॐ कराल्यै नमः।
Om Karalyai Namah।
जो भयंकर रूप वाली हैं
कुलकान्ता
47
ॐ कुलकान्तायै नमः।
Om Kulakantayai Namah।
जो अपने कुल में प्रिय हैं
अपराजिता
48
ॐ अपराजितायै नमः।
Om Aparajitayai Namah।
जो अजेय हैं अथवा जिन्हें कोई पराजित नहीं कर सकता
उग्रा
49
ॐ उग्रायै नमः।
Om Ugrayai Namah।
जो उग्र प्रकृति वाली हैं
उग्रप्रभा
50
ॐ उग्रप्रभायै नमः।
Om Ugraprabhayai Namah।
जिनकी आभा अत्यधिक प्रबल है
दीप्ता
51
ॐ दीप्तायै नमः।
Om Diptayai Namah।
जो अग्नि के समान देदीप्यमान हैं
विप्रचित्ता
52
ॐ विप्रचित्तायै नमः।
Om Viprachittayai Namah।
जो चतुर एवं विवेकी हैं
महाबला
53
ॐ महाबलायै नमः।
Om Mahabalayai Namah।
जो बहुत शक्तिशाली एवं पराक्रमी हैं
नीला
54
ॐ नीलायै नमः।
Om Nilayai Namah।
जो नीलवर्ण वाली हैं
घना
55
ॐ घनायै नमः।
Om Ghanayai Namah।
जो दृढ़ एवं शक्तिशाली हैं
बलाका
56
ॐ बलाकायै नमः।
Om Balakayai Namah।
जो चिर-यौवना हैं
मात्रामुद्रापिता
57
ॐ मात्रामुद्रापितायै नमः।
Om Matramudrapitayai Namah।
जो पदार्थ एवं मूल्य के परे हैं
असिता
58
ॐ असितायै नमः।
Om Asitayai Namah।
जो श्याम अथवा अश्वेत वर्ण की हैं
ब्राह्मी
59
ॐ ब्राह्म्यै नमः।
Om Brahmyai Namah।
जो भगवान ब्रह्मा की शक्ति हैं
नारायणी
60
ॐ नारायण्यै नमः।
Om Narayanyai Namah।
जो भगवान विष्णु की शक्ति हैं
भद्रा
61
ॐ भद्रायै नमः।
Om Bhadrayai Namah।
जो महान एवं दयालु हैं
सुभद्रा
62
ॐ सुभद्रायै नमः।
Om Subhadrayai Namah।
जो अत्यन्त शुभ एवं भाग्यशालिनी हैं
भक्तवत्सला
63
ॐ भक्तवत्सलायै नमः।
Om Bhaktavatsalayai Namah।
जो भक्तों पर स्‍नेह एवं करुणा बरसाने वाली हैं
माहेश्वरी
64
ॐ माहेश्वर्यै नमः।
Om Maheshvaryai Namah।
जो महेश्वर (शिव जी) की धर्मपत्नी हैं
चामुण्डा
65
ॐ चामुण्डायै नमः।
Om Chamundayai Namah।
जो चण्ड-मुण्ड का संहार करने वाली देवी हैं
वाराही
66
ॐ वाराह्यै नमः।
Om Varahyai Namah।
जो वराह भगवान की शक्ति हैं
नारसिंहिका
67
ॐ नारसिंहिकायै नमः।
Om Narasimhikayai Namah।
जो नृसिंह भगवान की शक्ति हैं
वज्राङ्गी
68
ॐ वज्राङ्ग्यै नमः।
Om Vajrangyai Namah।
जो वज्र के समान कठोर हैं
वज्रकङ्काली
69
ॐ वज्रकङ्काल्यै नमः।
Om Vajrakankalyai Namah।
जिनकी अस्थियाँ वज्र के समान कठोर हैं
नृमुण्डस्रग्विणी
70
ॐ नृमुण्डस्रग्विण्यै नमः।
Om Nrimundasragvinyai Namah।
जो नरमुण्ड माला से सुशोभित हैं
शिवा
71
ॐ शिवायै नमः।
Om Shivayai Namah।
जो भगवान शिव की शक्ति हैं
मालिनी
72
ॐ मालिन्यै नमः।
Om Malinyai Namah।
जो विभिन्न प्रकार की मालायें धारण करती हैं
नरमुण्डाली
73
ॐ नरमुण्डाल्यै नमः।
Om Naramundalyai Namah।
जो नरमुण्ड की मालायें धारण करती हैं
गलद्रक्तविभूषणा
74
ॐ गलद्रक्तविभूषणायै नमः।
Om Galadraktavibhushanayai Namah।
जिनके कण्ठ से रक्त की धार प्रवाहित होती है
रक्तचन्दनसिक्ताङ्गी
75
ॐ रक्तचन्दनसिक्ताङ्ग्यै नमः।
Om Raktachandanasiktangyai Namah।
जिनके सम्पूर्ण शरीर पर रक्त चन्दन सुशोभित है
सिन्दूरारुणमस्तका
76
ॐ सिन्दूरारुणमस्तकायै नमः।
Om Sindurarunamastakayai Namah।
जिनके मस्तक पर सिन्दूर सुशोभित है
घोररूपा
77
ॐ घोररूपायै नमः।
Om Ghorarupayai Namah।
जिनका रूप अत्यन्त विकराल है
घोरदंष्ट्रा
78
ॐ घोरदंष्ट्रायै नमः।
Om Ghoradamshtrayai Namah।
जो अत्यन्त भयावह दातों वाली हैं
घोराघोरतरा
79
ॐ घोराघोरतरायै नमः।
Om Ghoraghoratarayai Namah।
जो भयंकर से भी अति भयंकर हैं
शुभा
80
ॐ शुभायै नमः।
Om Shubhayai Namah।
जो अत्यन्त शुभ हैं
महादंष्ट्रा
81
ॐ महादंष्ट्रायै नमः।
Om Mahadamshtrayai Namah।
जिनके दाँत अत्यन्त तीक्ष्ण एवं विशाल हैं
महामाया
82
ॐ महामायायै नमः।
Om Mahamayayai Namah।
जो महामाया के रूप में विद्यमान हैं
सुदती
83
ॐ सुदत्यै नमः।
Om Sudatyai Namah।
जो सुन्दर दाँतों वाली हैं
युगदन्तुरा
84
ॐ युगदन्तुरायै नमः।
Om Yugadanturayai Namah।
जिनके दाँत टेढ़े-मेढ़े एवं उभरे हुये हैं
सुलोचना
85
ॐ सुलोचनायै नमः।
Om Sulochanayai Namah।
जो सुन्दर नेत्रों वाली हैं
विरूपाक्षी
86
ॐ विरूपाक्ष्यै नमः।
Om Virupakshyai Namah।
सूर्य, चन्द्र एवं अग्नि जिनके तीन नेत्रों के रूप में विद्यमान हैं
विशालाक्षी
87
ॐ विशालाक्ष्यै नमः।
Om Vishalakshyai Namah।
जिनके नेत्र अत्यन्त विशाल हैं
त्रिलोचना
88
ॐ त्रिलोचनायै नमः।
Om Trilochanayai Namah।
जो तीन नेत्रों वाली हैं
शारदेन्दुप्रसन्नास्या
89
ॐ शारदेन्दुप्रसन्नास्यायै नमः।
Om Sharadenduprasannasyayai Namah।
जो शरद पूर्णिमा के चन्द्रमा की भाँति प्रसन्न हैं
स्फुरत्स्मेराम्बुजेक्षणा
90
ॐ स्फुरत्स्मेराम्बुजेक्षणायै नमः।
Om Sphuratsmerambujekshanayai Namah।
जिनके नेत्र कमल पुष्प के समान प्रफुल्लित हैं
अट्टहासा
91
ॐ अट्टहासायै नमः।
Om Attahasayai Namah।
जो भगवान शिव (अट्टहास) की अर्धाङ्गिनी हैं
प्रसन्नास्या
92
ॐ प्रसन्नास्यायै नमः।
Om Prasannasyayai Namah।
जो प्रसन्न एवं आनन्दित हैं
स्मेरवक्त्रा
93
ॐ स्मेरवक्त्रायै नमः।
Om Smeravaktrayai Namah।
जिनके मुख पर मन्दहास है
सुभाषिणी
94
ॐ सुभाषिण्यै नमः।
Om Subhashinyai Namah।
जो मधुरता एवं कोमलता से बोलती हैं
प्रसन्नपद्मवदना
95
ॐ प्रसन्नपद्मवदनायै नमः।
Om Prasannapadmavadanayai Namah।
जिनका मुखमण्डल खिले हुये कमल पुष्प के समान है
स्मितास्या
96
ॐ स्मितास्यायै नमः।
Om Smitasyayai Namah।
जो मुस्कुराती रहती हैं
प्रियभाषिणी
97
ॐ प्रियभाषिण्यै नमः।
Om Priyabhashinyai Namah।
जो प्रेम से संवाद करती हैं
कोटराक्षी
98
ॐ कोटराक्ष्यै नमः।
Om Kotarakshyai Namah।
जो गहरे व कठोर नेत्र वाली हैं
कुलश्रेष्ठा
99
ॐ कुलश्रेष्ठायै नमः।
Om Kulashreshthayai Namah।
जो अपने कुल में सर्वश्रेष्ठ हैं
महती
100
ॐ महत्यै नमः।
Om Mahatyai Namah।
जो सर्वोच्च एवं महान हैं
बहुभाषिणी
101
ॐ बहुभाषिण्यै नमः।
Om Bahubhashinyai Namah।
जिन्हें बहुत सी भाषाओं का ज्ञान है
सुमति
102
ॐ सुमत्यै नमः।
Om Sumatyai Namah।
जो अत्यन्त बुद्धिशाली एवं विवेकी हैं
कुमति
103
ॐ कुमत्यै नमः।
Om Kumatyai Namah।
जो कुमति स्वरूपा हैं
चण्डा
104
ॐ चण्डायै नमः।
Om Chandayai Namah।
जो चण्ड (भगवान शिव) की धर्मपत्नी हैं
चण्डमुण्डा
105
ॐ चण्डमुण्डायै नमः।
Om Chandamundayai Namah।
जो चण्ड-मुण्ड नामक राक्षसों का अन्त करने वाली देवी हैं
अतिवेगिनी
106
ॐ अतिवेगिन्यै नमः।
Om Ativeginyai Namah।
जिनकी गति अत्यधिक तीव्र है
प्रचण्डा
107
ॐ प्रचण्डायै नमः।
Om Prachandayai Namah।
जो अत्यन्त भीषण हैं
चण्डिका
108
ॐ चण्डिकायै नमः।
Om Chandikayai Namah।
जो अति आक्रामक स्वभाव वाली हैं
चण्डी
109
ॐ चण्ड्यै नमः।
Om Chandyai Namah।
जो क्रोधी प्रकृति की हैं
चर्चिका
110
ॐ चर्चिकायै नमः।
Om Charchikayai Namah।
जिनका वेदों में पुनः-पुनः वर्णन प्राप्त होता है
चण्डवेगिनी
111
ॐ चण्डवेगिन्यै नमः।
Om Chandaveginyai Namah।
जो अत्यन्त तीव्र गति एवं चाल वाली हैं
सुकेशी
112
ॐ सुकेश्यै नमः।
Om Sukeshyai Namah।
जिनके केश (बाल) अति सुन्दर हैं
मुक्तकेशी
113
ॐ मुक्तकेश्यै नमः।
Om Muktakeshyai Namah।
जिनके केश खुले हुये हैं
दीर्घकेशी
114
ॐ दीर्घकेश्यै नमः।
Om Dirghakeshyai Namah।
जिनके केश अत्यधिक लम्बे हैं
महत्कचा
115
ॐ महत्कचायै नमः।
Om Mahatkachayai Namah।
जिनके केश अत्यन्त घने हैं
प्रेतदेहाकर्णपूरा
116
ॐ प्रेतदेहाकर्णपूरायै नमः।
Om Pretadehakarnapurayai Namah।
जो प्रेतों को कर्ण कुण्डल के रूप में धारण करती हैं
प्रेतपाणीसुमेखला
117
ॐ प्रेतपाणीसुमेखलायै नमः।
Om Pretapanisumekhalayai Namah।
जो प्रेतों की मेखला (कटिसूत्र) के रूप में धारण करती हैं
प्रेतासना
118
ॐ प्रेतासनायै नमः।
Om Pretasanayai Namah।
जो प्रेतों के आसन पर विराजमान हैं
प्रियप्रेता
119
ॐ प्रियप्रेतायै नमः।
Om Priyapretayai Namah।
जो प्रेतों को प्रिय हैं
प्रेतभूमिकृतालया
120
ॐ प्रेतभूमिकृतालयायै नमः।
Om Pretabhumikritalayayai Namah।
जो प्रेतभूमि में निवास करती हैं
श्मशानवासिनी
121
ॐ श्मशानवासिन्यै नमः।
Om Shmashanavasinyai Namah।
जो श्मशान में निवास करती हैं
पुण्या
122
ॐ पुण्यायै नमः।
Om Punyayai Namah।
जो स्वयं पुण्य स्वरूपा हैं अथवा जो परम पवित्र एवं शुद्ध हैं
पुण्यदा
123
ॐ पुण्यदायै नमः।
Om Punyadayai Namah।
जो पुण्य प्रदान करने वाली हैं
कुलपण्डिता
124
ॐ कुलपण्डितायै नमः।
Om Kulapanditayai Namah।
जो विदुषी हैं
पुण्यालया
125
ॐ पुण्यालयायै नमः।
Om Punyalayayai Namah।
जो समस्त प्रकार के पुण्यों का आश्रय हैं
पुण्यदेहा
126
ॐ पुण्यदेहायै नमः।
Om Punyadehayai Namah।
जो सभी के लिये पूजनीय हैं
पुण्यश्लोकी
127
ॐ पुण्यश्लोक्यै नमः।
Om Punyashlokyai Namah।
विभिन्न श्लोकों में जिनकी महिमा वर्णित है
पावनी
128
ॐ पावन्यै नमः।
Om Pavanyai Namah।
जो विशुद्ध हैं
पुत्रा
129
ॐ पुत्रायै नमः।
Om Putrayai Namah।
जो पुत्रों की माता हैं
पवित्रा
130
ॐ पवित्रायै नमः।
Om Pavitrayai Namah।
जो परम पवित्र हैं
परमा
131
ॐ परमायै नमः।
Om Paramayai Namah।
जो सर्वोच्च हैं
पुरा
132
ॐ पुरायै नमः।
Om Purayai Namah।
जो सृष्टि के आदि से उपस्थित हैं
पुण्यविभूषणा
133
ॐ पुण्यविभूषणायै नमः।
Om Punyavibhushanayai Namah।
समस्त पुण्य जिनके आभूषण के रूप में स्थित हैं
पुण्यनाम्नी
134
ॐ पुण्यनाम्न्यै नमः।
Om Punyanamnyai Namah।
जिनका नाम अत्यन्त पवित्र है
भीतिहरा
135
ॐ भीतिहरायै नमः।
Om Bhitiharayai Namah।
जो भय को हरने वाली हैं
वरदा
136
ॐ वरदायै नमः।
Om Varadayai Namah।
जो वर प्रदान करने वाली हैं
खड्गपाणिनी
137
ॐ खड्गपाणिन्यै नमः।
Om Khadgapaninyai Namah।
जो खड्ग धारण करने वाली हैं
नृमुण्डहस्तशस्ता
138
ॐ नृमुण्डहस्तशस्तायै नमः।
Om Nrimundahastashastayai Namah।
जो हाथ में नरमुण्ड लिये हुये हैं
छिन्नमस्ता
139
ॐ छिन्नमस्तायै नमः।
Om Chhinnamastayai Namah।
जो देवी का मस्तक रहित स्वरूप है
सुनासिका
140
ॐ सुनासिकायै नमः।
Om Sunasikayai Namah।
जिनकी नाक अत्यन्त सुन्दर है
दक्षिणा
141
ॐ दक्षिणायै नमः।
Om Dakshinayai Namah।
जो दक्षिण दिशा की ओर देख रही हैं
श्यामला
142
ॐ श्यामलायै नमः।
Om Shyamalayai Namah।
जो साँवले रंग की हैं
श्यामा
143
ॐ श्यामायै नमः।
Om Shyamayai Namah।
जो नीलवर्ण वाली हैं
शान्ता
144
ॐ शान्तायै नमः।
Om Shantayai Namah।
जो शान्ति स्वरूपा हैं
पीनोन्नतस्तनी
145
ॐ पीनोन्नतस्तन्यै नमः।
Om Pinonnatastanyai Namah।
जो विशाल एवं उभरे स्तन वाली हैं
दिगम्बरा
146
ॐ दिगम्बरायै नमः।
Om Digambarayai Namah।
जो ब्रह्माण्ड को वस्त्र के रूप में धारण करती हैं
घोररावा
147
ॐ घोररावायै नमः।
Om Ghoraravayai Namah।
जो अत्यन्त भीषण गर्जना करती हैं
सृक्कान्ता
148
ॐ सृक्कान्तायै नमः।
Om Srikkantayai Namah।
जिनकी आभा कमल पुष्प के समान है
रक्तवाहिनी
149
ॐ रक्तवाहिन्यै नमः।
Om Raktavahinyai Namah।
जो रक्तरञ्जित स्वरूप वाली हैं
घोररावा
150
ॐ घोररावायै नमः।
Om Ghoraravayai Namah।
जो अत्यन्त भीषण गर्जना करती हैं
शिवा
151
ॐ शिवायै नमः।
Om Shivayai Namah।
जो भगवान शिव की अर्धाङ्गिनी हैं
खड्गा
152
ॐ खड्गायै नमः।
Om Khadgayai Namah।
जो स्वयं खड्ग स्वरूपा हैं
विशङ्का
153
ॐ विशङ्कायै नमः।
Om Vishankayai Namah।
जिन्हें किसी भी प्रकार का भय नहीं है
मदनातुरा
154
ॐ मदनातुरायै नमः।
Om Madanaturayai Namah।
जो मदिरापान हेतु आतुर हैं
मत्ता
155
ॐ मत्तायै नमः।
Om Mattayai Namah।
जो परम उत्साहित एवं आनन्दित हैं
प्रमत्ता
156
ॐ प्रमत्तायै नमः।
Om Pramattayai Namah।
जो विचारशून्य हैं
प्रमदा
157
ॐ प्रमदायै नमः।
Om Pramadayai Namah।
जो चिर यौवना हैं
सुधासिन्धुनिवासिनी
158
ॐ सुधासिन्धुनिवासिन्यै नमः।
Om Sudhasindhunivasinyai Namah।
जो अमृत सागर में निवास करती हैं
अतिमत्ता
159
ॐ अतिमत्तायै नमः।
Om Atimattayai Namah।
जो सम्माननीय हैं
महामत्ता
160
ॐ महामत्तायै नमः।
Om Mahamattayai Namah।
जो उन्मुक्त हैं
सर्वाकर्षणकारिणी
161
ॐ सर्वाकर्षणकारिण्यै नमः।
Om Sarvakarshanakarinyai Namah।
जो सभी को आकर्षित करने वाली हैं
गीतप्रिया
162
ॐ गीतप्रियायै नमः।
Om Gitapriyayai Namah।
जिन्हें गीत प्रिय हैं
वाद्यरता
163
ॐ वाद्यरतायै नमः।
Om Vadyaratayai Namah।
जिन्हें वाद्ययन्त्र प्रिय हैं
प्रेतनृत्यपरायणा
164
ॐ प्रेतनृत्यपरायणायै नमः।
Om Pretanrityaparayanayai Namah।
जिन्हें प्रेतनृत्य प्रिय है
चतुर्भुजा
165
ॐ चतुर्भुजायै नमः।
Om Chaturbhujayai Namah।
जो चार भुजाओं वाली हैं
दशभुजा
166
ॐ दशभुजायै नमः।
Om Dashabhujayai Namah।
जो दस भुजाओं वाली हैं
अष्टादशभुजा
167
ॐ अष्टादशभुजायै नमः।
Om Ashtadashabhujayai Namah।
जो अठारह भुजाओं वाली हैं
कात्यायनी
168
ॐ कात्यायन्यै नमः।
Om Katyayanyai Namah।
जो महर्षि कात्यायन की पुत्री हैं
जगन्माता
169
ॐ जगन्मात्रे नमः।
Om Jaganmatre Namah।
जो सम्पूर्ण सृष्टि को जन्म देने वाली माता हैं
जगती
170
ॐ जगत्यै नमः।
Om Jagatyai Namah।
जो सम्पूर्ण सृष्टि की स्वामिनी हैं
परमेश्वरी
171
ॐ परमेश्वर्यै नमः।
Om Parameshvaryai Namah।
जो समस्त देवी-देवताओं में श्रेष्ठ हैं
जगद्बन्धु
172
ॐ जगद्बन्धवे नमः।
Om Jagadbandhave Namah।
जो सृष्टि की रक्षा करने वाली हैं
जगद्धात्री
173
ॐ जगद्धात्र्यै नमः।
Om Jagaddhatryai Namah।
जो सम्पूर्ण जगत की अधिष्ठात्री देवी हैं
जगदानन्दकारिणी
174
ॐ जगदानन्दकारिण्यै नमः।
Om Jagadanandakarinyai Namah।
जो सम्पूर्ण सृष्टि के आनन्द का कारण हैं
जगन्मयी
175
ॐ जगन्मय्यै नमः।
Om Jaganmayyai Namah।
जिनमें समस्त ब्रह्माण्ड समाहित है
हैमवती
176
ॐ हैमवत्यै नमः।
Om Haimavatyai Namah।
जो स्वर्ण के समान आभा वाली हैं
महामाया
177
ॐ महामायायै नमः।
Om Mahamayayai Namah।
जो स्वयं महामाया के रूप में स्थित हैं
महामहा
178
ॐ महामहायै नमः।
Om Mahamahayai Namah।
जो अत्यधिक शक्तिशाली हैं
नागयज्ञोपवीताङ्गी
179
ॐ नागयज्ञोपवीताङ्ग्यै नमः।
Om Nagayajnopavitangyai Namah।
जो सर्पों को पवित्र सूत्र के रूप में धारण करती हैं
नागिनी
180
ॐ नागिन्यै नमः।
Om Naginyai Namah।
जो नागों की स्वामिनी हैं
नागशायिनी
181
ॐ नागशायिन्यै नमः।
Om Nagashayinyai Namah।
जो नागों पर शयन करती हैं
नागकन्या
182
ॐ नागकन्यायै नमः।
Om Nagakanyayai Namah।
जो नाग की पुत्री हैं
देवकन्या
183
ॐ देवकन्यायै नमः।
Om Devakanyayai Namah।
जो देव की पुत्री हैं
गन्धर्वी
184
ॐ गन्धर्व्यै नमः।
Om Gandharvyai Namah।
जो गन्धर्व विद्या (गीत-संगीत) में पारंगत हैं
किन्नरेश्वरी
185
ॐ किन्नरेश्वर्यै नमः।
Om Kinnareshvaryai Namah।
जो किन्नरों की देवी हैं
मोहरात्रि
186
ॐ मोहरात्र्यै नमः।
Om Moharatryai Namah।
जो मोहरात्रि स्वरूपा हैं (वह प्रलय जो ब्रह्मा के पचास वर्ष बीतने पर होता है)
महारात्रि
187
ॐ महारात्र्यै नमः।
Om Maharatryai Namah।
जो महारात्री स्वरूपा हैं
दारुणा
188
ॐ दारुणायै नमः।
Om Darunayai Namah।
जो अत्यन्त कठोर हैं
भासुराम्बरा
189
ॐ भासुराम्बरायै नमः।
Om Bhasurambarayai Namah।
जो भयावह वस्त्र धारण करती हैं
विद्याधरी
190
ॐ विद्याधर्यै नमः।
Om Vidyadharyai Namah।
जो सभी विद्याओं में पारंगत हैं
वसुमती
191
ॐ वसुमत्यै नमः।
Om Vasumatyai Namah।
जो पृथ्वी के रूप में स्थित हैं
यक्षिणी
192
ॐ यक्षिण्यै नमः।
Om Yakshinyai Namah।
जो स्वयं यक्षिणी स्वरूपा हैं
योगिनी
193
ॐ योगिन्यै नमः।
Om Yoginyai Namah।
जो योग साधना करने वाली हैं
जरा
194
ॐ जरायै नमः।
Om Jarayai Namah।
जो जीर्णता के रूप में स्थित हैं
राक्षसी
195
ॐ राक्षस्यै नमः।
Om Rakshasyai Namah।
जो राक्षसी स्वरूपा हैं
डाकिनी
196
ॐ डाकिन्यै नमः।
Om Dakinyai Namah।
जो डाकिनी स्वरूपा हैं
वेदमयी
197
ॐ वेदमय्यै नमः।
Om Vedamayyai Namah।
समस्त वेद जिनमें समाहित हैं
वेदविभूषणा
198
ॐ वेदविभूषणायै नमः।
Om Vedavibhushanayai Namah।
जो वेदों से अलंकृत हैं
श्रुति
199
ॐ श्रुत्यै नमः।
Om Shrutyai Namah।
जो स्वयं वेद स्वरूपा हैं
स्मृति
200
ॐ स्मृत्यै नमः।
Om Smrityai Namah।
जो स्मृति के रूप में स्थित हैं
महाविद्या
201
ॐ महाविद्यायै नमः।
Om Mahavidyayai Namah।
जो दस महाविद्याओं में से एक हैं
गुह्यविद्या
202
ॐ गुह्यविद्यायै नमः।
Om Guhyavidyayai Namah।
जो रहस्यमय मन्त्रों का गुप्त ज्ञान हैं
पुरातनी
203
ॐ पुरातन्यै नमः।
Om Puratanyai Namah।
जो आदिकाल से उपस्थित हैं
चिन्त्या
204
ॐ चिन्त्यायै नमः।
Om Chintyayai Namah।
जो ध्यान करने योग्य हैं
अचिन्त्या
205
ॐ अचिन्त्यायै नमः।
Om Achintyayai Namah।
जो ध्यान से परे हैं
सुधा
206
ॐ सुधायै नमः।
Om Sudhayai Namah।
जो अमृत स्वरूपा हैं
स्वाहा
207
ॐ स्वाहायै नमः।
Om Svahayai Namah।
जो स्वधा स्वरूपा हैं
निद्रा
208
ॐ निद्रायै नमः।
Om Nidrayai Namah।
जो निद्रा स्वरूपा हैं
तन्द्रा
209
ॐ तन्द्रायै नमः।
Om Tandrayai Namah।
जो तन्द्रा (आलस्य) स्वरूपा हैं
पार्वती
210
ॐ पार्वत्यै नमः।
Om Parvatyai Namah।
जो देवी पार्वती के रूप में स्थित हैं
अपर्णा
211
ॐ अपर्णायै नमः।
Om Aparnayai Namah।
जो व्रत के समय पत्ते तक ग्रहण नहीं करती हैं
निश्चला
212
ॐ निश्चलायै नमः।
Om Nishchalayai Namah।
जो अडिग एवं अटल हैं
लोला
213
ॐ लोलायै नमः।
Om Lolayai Namah।
जो निरन्तर गतिशील हैं
सर्वविद्या
214
ॐ सर्वविद्यायै नमः।
Om Sarvavidyayai Namah।
जो सर्वज्ञता को प्राप्त हैं
तपस्विनी
215
ॐ तपस्विन्यै नमः।
Om Tapasvinyai Namah।
जो निरन्तर तपस्या में लीन रहती हैं
गङ्गा
216
ॐ गङ्गायै नमः।
Om Gangayai Namah।
जो गङ्गा स्वरूपा हैं
काशी
217
ॐ काश्यै नमः।
Om Kashyai Namah।
जो स्वयं काशी के रूप में स्थित हैं
शची
218
ॐ शच्यै नमः।
Om Shachyai Namah।
जो वाणी की शक्ति हैं
सीता
219
ॐ सीतायै नमः।
Om Sitayai Namah।
जो देवी सीता स्वरूपा हैं
सती
220
ॐ सत्यै नमः।
Om Satyai Namah।
जो एक गुणी एवं पतिव्रता पत्नी हैं
सत्यपरायणा
221
ॐ सत्यपरायणायै नमः।
Om Satyaparayanayai Namah।
जिन्हें सत्य प्रिय है
नीति
222
ॐ नीत्यै नमः।
Om Nityai Namah।
जो नैतिकता का मूर्त स्वरूप हैं
सुनीति
223
ॐ सुनीत्यै नमः।
Om Sunityai Namah।
जो अत्यन्त शिष्ट हैं
सुरुचि
224
ॐ सुरुच्यै नमः।
Om Suruchyai Namah।
जो परमानन्द स्वरूपा हैं
तुष्टि
225
ॐ तुष्ट्यै नमः।
Om Tushtyai Namah।
जो नौ प्रकार की तुष्टियों की स्वामिनी हैं
पुष्टि
226
ॐ पुष्ट्यै नमः।
Om Pushtyai Namah।
जो पोषण का मूर्त स्वरूप हैं
धृति
227
ॐ धृत्यै नमः।
Om Dhrityai Namah।
जो साहसी हैं
क्षमा
228
ॐ क्षमायै नमः।
Om Kshamayai Namah।
जो क्षमा स्वरूपा हैं
वाणी
229
ॐ वाण्यै नमः।
Om Vanyai Namah।
जो वाणी के रूप में स्थित हैं
बुद्धि
230
ॐ बुद्ध्यै नमः।
Om Buddhyai Namah।
जो बुद्धि स्वरूपा हैं
महालक्ष्मी
231
ॐ महालक्ष्म्यै नमः।
Om Mahalakshmyai Namah।
जो स्वयं महालक्ष्मी स्वरूपा हैं
लक्ष्मी
232
ॐ लक्ष्म्यै नमः।
Om Lakshmyai Namah।
जो धन-सम्पदा के रूप में स्थित हैं
नीलसरस्वती
233
ॐ नीलसरस्वत्यै नमः।
Om Nilasarasvatyai Namah।
जो देवी नील सरस्वती का स्वरूप हैं
स्रोतस्वती
234
ॐ स्रोतस्वत्यै नमः।
Om Srotasvatyai Namah।
जो नदी के रूप में विद्यमान हैं
सरस्वती
235
ॐ सरस्वत्यै नमः।
Om Sarasvatyai Namah।
जो देवी सरस्वती का स्वरूप हैं
मातङ्गी
236
ॐ मातङ्ग्यै नमः।
Om Matangyai Namah।
जो मातङ्ग (भगवान शिव) की अर्धाङ्गिनी हैं
विजया
237
ॐ विजयायै नमः।
Om Vijayayai Namah।
जो सदैव विजयी होती हैं
जया
238
ॐ जयायै नमः।
Om Jayayai Namah।
जो विजय की देवी हैं
नदी
239
ॐ नद्यै नमः।
Om Nadyai Namah।
जो नदी स्वरूपा हैं
सिन्धु
240
ॐ सिन्धवे नमः।
Om Sindhave Namah।
जो सिन्धु (समुद्र) के रूप में स्थित हैं
सर्वमयी
241
ॐ सर्वमय्यै नमः।
Om Sarvamayyai Namah।
जो सृष्टि में सर्वत्र व्याप्त हैं
तारा
242
ॐ तारायै नमः।
Om Tarayai Namah।
जो संसार सागर से तारने वाली हैं
शून्यनिवासिनी
243
ॐ शून्यनिवासिन्यै नमः।
Om Shunyanivasinyai Namah।
जो अनस्तित्व में निवास करती हैं
शुद्धा
244
ॐ शुद्धायै नमः।
Om Shuddhayai Namah।
जो परम पवित्र हैं
तरङ्गिणी
245
ॐ तरङ्गिण्यै नमः।
Om Taranginyai Namah।
जो नदी के समान तरंगमयी हैं
मेधा
246
ॐ मेधायै नमः।
Om Medhayai Namah।
जो मानसिक शक्ति के रूप में स्थित हैं
लाकिनी
247
ॐ लाकिन्यै नमः।
Om Lakinyai Namah।
जो लाकिनी देवी के रूप में स्थित हैं
बहुरूपिणी
248
ॐ बहुरूपिण्यै नमः।
Om Bahurupinyai Namah।
जिनके अनेकों रूप हैं
स्थूला
249
ॐ स्थूलायै नमः।
Om Sthulayai Namah।
जो मूर्त स्वरूप में स्थित हैं
सूक्ष्मा
250
ॐ सूक्ष्मायै नमः।
Om Sukshmayai Namah।
जो सूक्ष्म रूप में विद्यमान हैं
सूक्ष्मतरा
251
ॐ सूक्ष्मतरायै नमः।
Om Sukshmatarayai Namah।
जो सूक्ष्म से भी अतिसूक्ष्म हैं
भगवती
252
ॐ भगवत्यै नमः।
Om Bhagavatyai Namah।
जो समस्त संसार की स्वामिनी हैं
अनुरूपिणी
253
ॐ अनुरूपिण्यै नमः।
Om Anurupinyai Namah।
जो सृष्टि के अनुरूप हैं
परमाणुस्वरूपा
254
ॐ परमाणुस्वरूपायै नमः।
Om Paramanusvarupayai Namah।
जो परमाणु स्वरूपा हैं
चिदानन्दस्वरूपिणी
255
ॐ चिदानन्दस्वरूपिण्यै नमः।
Om Chidanandasvarupinyai Namah।
जो स्वयं आनन्द स्वरूपा हैं
सदानन्दमयी
256
ॐ सदानन्दमय्यै नमः।
Om Sadanandamayyai Namah।
जो सदैव आनन्दमग्न रहती हैं
सत्या
257
ॐ सत्यायै नमः।
Om Satyayai Namah।
जो सत्य स्वरूपा हैं
सर्वानन्दस्वरूपिणी
258
ॐ सर्वानन्दस्वरूपिण्यै नमः।
Om Sarvanandasvarupinyai Namah।
जो समस्त प्रकार के आनन्द का मूर्त रूप हैं
सुनन्दा
259
ॐ सुनन्दायै नमः।
Om Sunandayai Namah।
जो आनन्द प्रदान करने वाली हैं
नन्दिनी
260
ॐ नन्दिन्यै नमः।
Om Nandinyai Namah।
जो प्रसन्न हैं
स्तुत्या
261
ॐ स्तुत्यायै नमः।
Om Stutyayai Namah।
जो स्तुति करने योग्य हैं
स्तवनीयस्वभाविनी
262
ॐ स्तवनीयस्वभाविन्यै नमः।
Om Stavaniyasvabhavinyai Namah।
जिनका स्वभाव प्रशंसनीय है
रङ्गिणी
263
ॐ रङ्गिण्यै नमः।
Om Ranginyai Namah।
जो युद्धभूमि की देवी हैं
टङ्किनी
264
ॐ टङ्किन्यै नमः।
Om Tankinyai Namah।
जो टङ्कार के रूप में स्थित हैं
चित्रा
265
ॐ चित्रायै नमः।
Om Chitrayai Namah।
जो विविध कलाओं के रूप में स्थित हैं
विचित्रा
266
ॐ विचित्रायै नमः।
Om Vichitrayai Namah।
जो अत्यन्त भव्य हैं
चित्ररूपिणी
267
ॐ चित्ररूपिण्यै नमः।
Om Chitrarupinyai Namah।
जो कला के विभिन्न अंगों में समाहित हैं
पद्मा
268
ॐ पद्मायै नमः।
Om Padmayai Namah।
जो कमल वर्ण वाली हैं
पद्मालया
269
ॐ पद्मालयायै नमः।
Om Padmalayayai Namah।
जो कमल पुष्प में वास करती हैं
पद्ममुखी
270
ॐ पद्ममुख्यै नमः।
Om Padmamukhyai Namah।
जिनका मुख कमल के समान है
पद्मविभूषणा
271
ॐ पद्मविभूषणायै नमः।
Om Padmavibhushanayai Namah।
जो कमल पुष्पों से अलंकृत हैं
डाकिनी
272
ॐ डाकिन्यै नमः।
Om Dakinyai Namah।
जो डाकिणी स्वरूपा हैं
शाकिनी
273
ॐ शाकिन्यै नमः।
Om Shakinyai Namah।
जो शाकिनी स्वरूपा हैं
क्षान्ता
274
ॐ क्षान्तायै नमः।
Om Kshantayai Namah।
जो धैर्य स्वरूपा हैं
राकिणी
275
ॐ राकिण्यै नमः।
Om Rakinyai Namah।
जो योगिनी राकिणी के समान हैं
रुधिरप्रिया
276
ॐ रुधिरप्रियायै नमः।
Om Rudhirapriyayai Namah।
जिन्हें रक्त प्रिय है
भ्रान्ति
277
ॐ भ्रान्त्यै नमः।
Om Bhrantyai Namah।
जो भ्रम के रूप में स्थित हैं
भवानी
278
ॐ भवान्यै नमः।
Om Bhavanyai Namah।
जो भव (शिव जी) की अर्धाङ्गिनी हैं
रुद्राणी
279
ॐ रुद्राण्यै नमः।
Om Rudranyai Namah।
जो शिव जी के रुद्र रूप की अर्धाङ्गिनी हैं
मृडानी
280
ॐ मृडान्यै नमः।
Om Mridanyai Namah।
जो भगवान भोलेनाथ के मृडा रूप की अर्धाङ्गिनी हैं
शत्रुमर्दिनी
281
ॐ शत्रुमर्दिन्यै नमः।
Om Shatrumardinyai Namah।
जो शत्रुओं का नाश करने वाली हैं
उपेन्द्राणी
282
ॐ उपेन्द्राण्यै नमः।
Om Upendranyai Namah।
जो भगवान विष्णु की शक्ति हैं
महेन्द्राणी
283
ॐ महेन्द्राण्यै नमः।
Om Mahendranyai Namah।
जो भगवान शिव की शक्ति हैं
ज्योत्स्ना
284
ॐ ज्योत्स्नायै नमः।
Om Jyotsnayai Namah।
जिनकी चन्द्रमा के समान आभा है
चन्द्रस्वरूपिणी
285
ॐ चन्द्रस्वरूपिण्यै नमः।
Om Chandrasvarupinyai Namah।
जिनका रूप चन्द्र के समान है
सूर्यात्मिका
286
ॐ सूर्यात्मिकायै नमः।
Om Suryatmikayai Namah।
जिनमें सूर्य के समान आत्मतेज है
रुद्रपत्नी
287
ॐ रुद्रपत्न्यै नमः।
Om Rudrapatnyai Namah।
जो भगवान रुद्र (भगवान शिव) की धर्मपत्नी हैं
रौद्री
288
ॐ रौद्र्यै नमः।
Om Raudryai Namah।
जो रुद्र की शक्ति हैं
स्त्री
289
ॐ स्त्रियै नमः।
Om Striyai Namah।
जो स्त्री स्वरूप में स्थित हैं
प्रकृति
290
ॐ प्रकृत्यै नमः।
Om Prakrityai Namah।
जो स्वयं प्रकृति स्वरूपा हैं
पुमान्
291
ॐ पुंसे नमः।
Om Pumse Namah।
जो पुरुष स्वरूपा हैं
शक्ति
292
ॐ शक्त्यै नमः।
Om Shaktyai Namah।
जो शक्ति के रूप में स्थित हैं
मुक्ति
293
ॐ मुक्त्यै नमः।
Om Muktyai Namah।
जो स्वयं मुक्ति स्वरूपा हैं
मति
294
ॐ मत्यै नमः।
Om Matyai Namah।
जो मति (बुद्धि) स्वरूपा हैं
माता
295
ॐ मात्रे नमः।
Om Matre Namah।
जो मात्रा के रूप में स्थित हैं
भक्ति
296
ॐ भक्त्यै नमः।
Om Bhaktyai Namah।
जो भक्ति स्वरूपा हैं
मुक्ति
297
ॐ मुक्त्यै नमः।
Om Muktyai Namah।
जो मुक्ति स्वरूपा हैं
पतिव्रता
298
ॐ पतिव्रतायै नमः।
Om Pativratayai Namah।
जो पतिव्रता हैं
सर्वेश्वरी
299
ॐ सर्वेश्वर्यै नमः।
Om Sarveshvaryai Namah।
जो समस्त देवी-देवताओं की पूजनीय हैं
सर्वमाता
300
ॐ सर्वमात्रे नमः।
Om Sarvamatre Namah।
जो सम्पूर्ण सृष्टि स्वरूपा हैं
शर्वाणी
301
ॐ शर्वाण्यै नमः।
Om Sharvanyai Namah।
जो भगवान शिव की पत्नी हैं
हरवल्लभा
302
ॐ हरवल्लभायै नमः।
Om Haravallabhayai Namah।
जो भगवान शिव को प्रिय हैं
सर्वज्ञा
303
ॐ सर्वज्ञायै नमः।
Om Sarvajnayai Namah।
जो सर्वज्ञा हैं
सिद्धिदा
304
ॐ सिद्धिदायै नमः।
Om Siddhidayai Namah।
जो सिद्धि प्रदान करने वाली हैं
सिद्धा
305
ॐ सिद्धायै नमः।
Om Siddhayai Namah।
जो स्वयं सिद्धि स्वरूपा हैं
भव्याभव्या
306
ॐ भव्याभव्यायै नमः।
Om Bhavyabhavyayai Namah।
जो महान एवं वैभवशाली हैं
भयापहा
307
ॐ भयापहायै नमः।
Om Bhayapahayai Namah।
जो भय का नाश करती हैं
कर्त्री
308
ॐ कर्त्र्यै नमः।
Om Kartryai Namah।
जो सृजन करने वाली हैं
हर्त्री
309
ॐ हर्त्र्यै नमः।
Om Hartryai Namah।
जो विनाश करने वाली हैं
पालयित्री
310
ॐ पालयित्र्यै नमः।
Om Palayitryai Namah।
जो पालन करने वाली हैं
शर्वरी
311
ॐ शर्वर्यै नमः।
Om Sharvaryai Namah।
जो रात्रि स्वरूपा हैं
तामसी
312
ॐ तामस्यै नमः।
Om Tamasyai Namah।
जो तमोगुण से युक्त हैं
दया
313
ॐ दयायै नमः।
Om Dayayai Namah।
जो दया का मूर्त स्वरूप हैं
तमिस्रातामसी
314
ॐ तमिस्रातामस्यै नमः।
Om Tamisratamasyai Namah।
जो घोर अन्धकार के रूप में स्थित हैं
स्थास्नु
315
ॐ स्थास्नवे नमः।
Om Sthasnave Namah।
जो स्थायी हैं
स्थिरा
316
ॐ स्थिरायै नमः।
Om Sthirayai Namah।
जो अचल हैं
धीरा
317
ॐ धीरायै नमः।
Om Dhirayai Namah।
जो दृढ़ निश्चयी हैं
तपस्विनी
318
ॐ तपस्विन्यै नमः।
Om Tapasvinyai Namah।
जो निरन्तर तपस्या में लीन रहती हैं
चार्वङ्गी
319
ॐ चार्वङ्ग्यै नमः।
Om Charvangyai Namah।
जो उत्तम देह वाली हैं
चञ्चला
320
ॐ चञ्चलायै नमः।
Om Chanchalayai Namah।
जो अस्थिर स्वभाव वाली हैं
लोलजिह्वा
321
ॐ लोलजिह्वायै नमः।
Om Lolajihvayai Namah।
जिनकी जिह्वा (जीभ) बाहर निकली है
चारुचरित्रिणी
322
ॐ चारुचरित्रिण्यै नमः।
Om Charucharitrinyai Namah।
जिनका चरित्र चन्द्रमा के समान निर्मल है
त्रपा
323
ॐ त्रपायै नमः।
Om Trapayai Namah।
जो ख्याति स्वरूपा हैं
त्रपावती
324
ॐ त्रपावत्यै नमः।
Om Trapavatyai Namah।
जो अत्यन्त प्रसिद्ध हैं
लज्जा
325
ॐ लज्जायै नमः।
Om Lajjayai Namah।
जो लज्जा स्वरूपा हैं
विलज्जा
326
ॐ विलज्जायै नमः।
Om Vilajjayai Namah।
जो लज्जा रहित हैं
हरयौवती
327
ॐ हरयौवत्यै नमः।
Om Harayauvatyai Namah।
जो भगवान शिव की संगिनी हैं
सत्यवती
328
ॐ सत्यवत्यै नमः।
Om Satyavatyai Namah।
जो सम्पूर्ण अस्तित्व की स्वामिनी हैं
धर्मनिष्ठा
329
ॐ धर्मनिष्ठायै नमः।
Om Dharmanishthayai Namah।
जो धर्म के पथ पर चलने वाली हैं
श्रेष्ठा
330
ॐ श्रेष्ठायै नमः।
Om Shreshthayai Namah।
जो संसार में सर्वश्रेष्ठ हैं
निष्ठुरवादिनी
331
ॐ निष्ठुरवादिन्यै नमः।
Om Nishthuravadinyai Namah।
जो कठोर संगीतज्ञा हैं
गरिष्ठा
332
ॐ गरिष्ठायै नमः।
Om Garishthayai Namah।
जो परम आदरणीय हैं
दुष्टसंहन्त्री
333
ॐ दुष्टसंहन्त्र्यै नमः।
Om Dushtasamhantryai Namah।
जो दुष्टों का संहार करने वाली हैं
विशिष्टा
334
ॐ विशिष्टायै नमः।
Om Vishishtayai Namah।
जो विलक्षण हैं
श्रेयसी
335
ॐ श्रेयस्यै नमः।
Om Shreyasyai Namah।
जो सर्वाधिक सुन्दर हैं
घृणा
336
ॐ घृणायै नमः।
Om Ghrinayai Namah।
जो घृणा के रूप में स्थित हैं
भीमा
337
ॐ भीमायै नमः।
Om Bhimayai Namah।
जो अद्भुत हैं
भयानका
338
ॐ भयानकायै नमः।
Om Bhayanakayai Namah।
जो विकराल हैं
भीमनादिनी
339
ॐ भीमनादिन्यै नमः।
Om Bhimanadinyai Namah।
जो घोर गर्जना करने वाली हैं
भी
340
ॐ भिये नमः।
Om Bhiye Namah।
जो विनाश करने वाली हैं
प्रभावती
341
ॐ प्रभावत्यै नमः।
Om Prabhavatyai Namah।
जो अत्यन्त ओजपूर्ण हैं
वागीश्वरी
342
ॐ वागीश्वर्यै नमः।
Om Vagishvaryai Namah।
जो वाणी एवं भाषा की देवी हैं
श्री
343
ॐ श्रिये नमः।
Om Shriye Namah।
जो सम्पत्ति एवं सौभाग्य की देवी हैं
यमुना
344
ॐ यमुनायै नमः।
Om Yamunayai Namah।
जो यमुना स्वरूपा हैं
यज्ञकर्त्री
345
ॐ यज्ञकर्त्र्यै नमः।
Om Yajnakartryai Namah।
जो यज्ञ करने वाली हैं
यजुःप्रिया
346
ॐ यजुःप्रियायै नमः।
Om Yajuhpriyayai Namah।
जिन्हें यज्ञ प्रिय हैं
ऋक्सामाथर्वनिलया
347
ॐ ऋक्सामाथर्वनिलयायै नमः।
Om Riksamatharvanilayayai Namah।
जो वेद स्वरूपा हैं
रागिणी
348
ॐ रागिण्यै नमः।
Om Raginyai Namah।
जो संगीत के रूप में स्थित हैं
शोभना
349
ॐ शोभनायै नमः।
Om Shobhanayai Namah।
जो अत्यन्त रूपवती एवं गुणवती हैं
सुरा
350
ॐ सुरायै नमः।
Om Surayai Namah।
जो मद्य स्वरूपा अथवा मधु स्वरूपा हैं
कलकण्ठी
351
ॐ कलकण्ठ्यै नमः।
Om Kalakanthyai Namah।
जिनका कण्ठ कोयल के समान मधुर है
कम्बुकण्ठी
352
ॐ कम्बुकण्ठ्यै नमः।
Om Kambukanthyai Namah।
जिनका गला शंख के समान है
वेणुवीणापरायणा
353
ॐ वेणुवीणापरायणायै नमः।
Om Venuvinaparayanayai Namah।
जिन्हें वीणा वादन अत्यन्त प्रिय है
वंशिनी
354
ॐ वंशिन्यै नमः।
Om Vamshinyai Namah।
समस्त संसार जिनका वंश है
वैष्णवी
355
ॐ वैष्णव्यै नमः।
Om Vaishnavyai Namah।
जो माता वैष्णवी के रूप में स्थित हैं