ॐ श्रीरामाय नमः।
Om Shriramaya Namah।
जो आनन्द प्रदान करने वाले हैं
ॐ रामभद्राय नमः।
Om Ramabhadraya Namah।
जो सौम्य एवं शान्त स्वभाव वाले हैं
ॐ रामचन्द्राय नमः।
Om Ramachandraya Namah।
जो चन्द्रमा के समान सुन्दर हैं
ॐ शाश्वताय नमः।
Om Shashwataya Namah।
जो शाश्वत एवं अजेय हैं
ॐ राजीवलोचनाय नमः।
Om Rajivalochanaya Namah।
जो कमल पुष्प के समान सुन्दर नेत्रों वाले हैं
ॐ श्रीमते नमः।
Om Shrimate Namah।
जो सभी के द्वारा पूजनीय हैं
ॐ राजेन्द्राय नमः।
Om Rajendraya Namah।
जो राजाधिराज हैं
ॐ रघुपुङ्गवाय नमः।
Om Raghupungavaya Namah।
जो रघु कुल के वंशज हैं
ॐ जानकीवल्लभाय नमः।
Om Janakivallabhaya Namah।
जो श्री जानकी जी के पति हैं
ॐ जैत्राय नमः।
Om Jaitraya Namah।
जो स्वयं विजय के प्रतीक हैं
ॐ जितामित्राय नमः।
Om Jitamitraya Namah।
जो शत्रुओं को परास्त करने वाले हैं
ॐ जनार्दनाय नमः।
Om Janardanaya Namah।
जो जन्म और मृत्यु के चक्र से मुक्ति प्रदान करने वाले हैं
ॐ विश्वामित्रप्रियाय नमः।
Om Vishwamitrapriyaya Namah।
जो ऋषि विश्वामित्र के अत्यन्त प्रिय हैं
ॐ दान्ताय नमः।
Om Dantaya Namah।
जो शान्ति के प्रतीक हैं
ॐ शरणत्राणतत्पराय नमः।
Om Sharanatranatatparaya Namah।
जो समस्त भक्तों के रक्षक हैं
ॐ वालिप्रमथनाय नमः।
Om Valipramathanaya Namah।
जो वालि का वध करने वाले हैं
ॐ वाग्मिने नमः।
Om Vagmine Namah।
जो एक उत्तम प्रवक्ता हैं
ॐ सत्यवाचे नमः।
Om Satyavache Namah।
जो सदा सत्यवादी हैं
ॐ सत्यविक्रमाय नमः।
Om Satyavikramaya Namah।
जो अत्यन्त शक्तिशाली हैं
ॐ सत्यव्रताय नमः।
Om Satyavrataya Namah।
जो सत्य को तप के रूप में अपनाने वाले हैं
ॐ व्रतधराय नमः।
Om Vratadharaya Namah।
जो तपस्वी हैं
ॐ सदा हनुमदाश्रिताय नमः।
Om Sada Hanumadashritaya Namah।
हनुमान जी जिनकी सदैव सेवा करते हैं
ॐ कौसलेयाय नमः।
Om Kausaleyaya Namah।
जो माता कौशल्या के पुत्र हैं
ॐ खरध्वंसिने नमः।
Om Kharadhwansine Namah।
जो खर नामक राक्षस का वध करने वाले हैं
ॐ विराधवधपण्डिताय नमः।
Om Viradhavadhapanditaya Namah।
जो विराध नामक राक्षस का वध करने वाले हैं
ॐ विभीषणपरित्रात्रे नमः।
Om Vibhishanaparitratre Namah।
जो विभीषण के रक्षक हैं
ॐ हरकोदण्डखण्डनाय नमः।
Om Harakodandakhandanaya Namah।
जो भगवान शिव के शक्तिशाली धनुष को तोड़ने वाले हैं
ॐ सप्ततालप्रभेत्रे नमः।
Om Saptatalaprabhetre Namah।
जो सात ताल वृक्षों को एक ही बाण मे बीन्ध देने वाले हैं
ॐ दशग्रीवशिरोहराय नमः।
Om Dashagrivashiroharaya Namah।
जो दस सिर वाले रावण का वध करने वाले हैं
ॐ जामदग्न्यमहादर्पदलनाय नमः।
Om Jamadagnyamahadarpadalanaya Namah।
जो परशुराम जी के महान अभिमान को चूर करने वाले हैं
ॐ ताटकान्तकाय नमः।
Om Tatakantakaya Namah।
जो ताड़का नामक राक्षसी का वध करने वाले हैं
ॐ वेदान्तसाराय नमः।
Om Vedantasaraya Namah।
जो वेदान्त के सार हैं
ॐ वेदात्मने नमः।
Om Vedatmane Namah।
जो स्वयं वेदस्वरूप हैं
ॐ भवरोगस्य भेषजाय नमः।
Om Bhavarogasya Bheshajaya Namah।
जो संसार के बन्धनों से मुक्ति हेतु एक मात्र औषधरूप हैं
ॐ दूषणत्रिशिरोहन्त्रे नमः।
Om Dushanatrishirohantre Namah।
जो दूषण और त्रिशिरा नामक राक्षसों का वध करने वाले हैं
ॐ त्रिमूर्तये नमः।
Om Trimurtaye Namah।
जो ब्रह्मा, विष्णु और महेश इन तीनों रूपों को धारण करने वाले हैं
ॐ त्रिगुणात्मकाय नमः।
Om Trigunatmakaya Namah।
जो तीनों गुणों के आधार हैं
ॐ त्रिविक्रमाय नमः।
Om Trivikramaya Namah।
जिनका तीनों लोकों पर आधिपत्य है
ॐ त्रिलोकात्मने नमः।
Om Trilokatmane Namah।
जो तीनों लोकों के स्वामी हैं
ॐ पुण्यचारित्रकीर्तनाय नमः।
Om Punyacharitrakirtanaya Namah।
जिनकी लीलाओं का कीर्तन परम पवित्र है
ॐ त्रिलोकरक्षकाय नमः।
Om Trilokarakshakaya Namah।
जो तीनों लोकों की रक्षा करने वाले हैं
ॐ धन्विने नमः।
Om Dhanwine Namah।
जो धनुष धारण करने वाले हैं
ॐ दण्डकारण्यकर्तनाय नमः।
Om Dandakaranyakartanaya Namah।
जो दण्डकारण्य मे निवास करने वाले हैं
ॐ अहल्याशापशमनाय नमः।
Om Ahalyashapashamanaya Namah।
जो अहल्या को शाप से मुक्त करने वाले हैं
ॐ पितृभक्ताय नमः।
Om Pitribhaktaya Namah।
जो पिता दशरथ के परम उपासक हैं
ॐ वरप्रदाय नमः।
Om Varapradaya Namah।
जो वर प्रदान करने वाले हैं
ॐ जितेन्द्रियाय नमः।
Om Jitendriyaya Namah।
जो इन्द्रियों को वश मे रखने वाले हैं
ॐ जितक्रोधाय नमः।
Om Jitakrodhaya Namah।
जो क्रोध को जीतने वाले हैं
ॐ जितामित्राय नमः।
Om Jitamitraya Namah।
जो शत्रुओं को जीतने वाले हैं
ॐ जगद्गुरवे नमः।
Om Jagadgurave Namah।
जो सम्पूर्ण जगत के गुरु हैं
ॐ ऋक्षवानरसङ्घातिने नमः।
Om Rikshavanarasanghatine Namah।
जो वानर और भालुओं की सेना को संगठित करने वाले हैं
ॐ चित्रकूटसमाश्रयाय नमः।
Om Chitrakutasamashrayaya Namah।
जो चित्रकूट पर्वत पर निवास करने वाले हैं
ॐ जयन्तत्राणवरदाय नमः।
Om Jayantatranavaradaya Namah।
जो जयन्त के प्राणों की रक्षाकर उसे वर प्रदान करने वाले हैं
ॐ सुमित्रापुत्रसेविताय नमः।
Om Sumitraputrasevitaya Namah।
जो सुमित्रानन्दन लक्ष्मण के द्वारा सेवित हैं
ॐ सर्वदेवादिदेवाय नमः।
Om Sarvadevadidevaya Namah।
जो समस्त देवों के देव हैं
ॐ मृतवानरजीवनाय नमः।
Om Mritavanarajivanaya Namah।
जो मृत वानरों को पुनः जीवित करने वाले हैं
ॐ मायामारीचहन्त्रे नमः।
Om Mayamarichahantre Namah।
जो मारीच नामक राक्षस का वध करने वाले हैं
ॐ महादेवाय नमः।
Om Mahadevaya Namah।
जो देवों के देव हैं
ॐ महाभुजाय नमः।
Om Mahabhujaya Namah।
जो बड़ी भुजाओं वाले हैं
ॐ सर्वदेवस्तुताय नमः।
Om Sarvadevastutaya Namah।
जो सभी देवों के पूज्य हैं
ॐ सौम्याय नमः।
Om Saumyaya Namah।
जो शान्त स्वभाव वाले हैं
ॐ ब्रह्मण्याय नमः।
Om Brahmanyaya Namah।
जो वास्तविक हैं
ॐ मुनिसंस्तुताय नमः।
Om Munisanstutaya Namah।
जो मुनियों द्वारा स्तुत्य हैं
ॐ महायोगिने नमः।
Om Mahayogine Namah।
जो योगियों के योगी हैं
ॐ महोदाराय नमः।
Om Mahodaraya Namah।
जो अत्यन्त उदार स्वभाव वाले हैं
ॐ सुग्रीवेप्सितराज्यदाय नमः।
Om Sugrivepsitarajyadaya Namah।
जो सुग्रीव को अभीष्ट राज्य प्रदान करने वाले हैं
ॐ सर्वपुण्याधिकफलाय नमः।
Om Sarvapunyadhikaphalaya Namah।
जो सभी पुण्यों के उत्कृष्ट फलस्वरूप हैं
ॐ स्मृतसर्वाघनाशनाय नमः।
Om Smritasarvaghanashanaya Namah।
जिनके स्मरण मात्र से ही समस्त पाप नष्ट हो जाते हैं
ॐ आदिपुरुषाय नमः।
Om Adipurushaya Namah।
जो सृष्टि के प्रथम पुरुष हैं
ॐ परमपुरुषाय नमः।
Om Paramapurushaya Namah।
जो सर्वोत्कृष्ट पुरुष हैं
ॐ महापुरुषाय नमः।
Om Mahapurushaya Namah।
जो समस्त पुरुषों मे महान हैं
ॐ पुण्योदयाय नमः।
Om Punyodayaya Namah।
जो पुण्य को प्रकट करने वाले हैं
ॐ दयासाराय नमः।
Om Dayasaraya Namah।
जो दया के सारभूत परमात्मा हैं
ॐ पुराणपुरुषोत्तमाय नमः।
Om Puranapurushottamaya Namah।
जो पुराणप्रसिद्ध क्षर-अक्षर पुरुषों से श्रेष्ठ लीलापुरुषोत्तम हैं
ॐ स्मितवक्त्राय नमः।
Om Smitavaktraya Namah।
जिनके मुख पर सर्वदा मुस्कान की छटा छायी रहती है
ॐ मितभाषिणे नमः।
Om Mitabhashine Namah।
जो कम बोलने वाले हैं
ॐ पूर्वभाषिणे नमः।
Om Purvabhashine Namah।
जो पूर्ववक्ता हैं
ॐ राघवाय नमः।
Om Raghavaya Namah।
जो रघु कुल मे जन्मे हैं
ॐ अनन्तगुणगम्भीराय नमः।
Om Anantagunagambhiraya Namah।
जो अनन्त कल्याणमय गुणों से युक्त एवं गम्भीर हैं
ॐ धीरोदात्तगुणोत्तमाय नमः।
Om Dhirodattagunottamaya Namah।
जो साहित्य शास्त्र मे वर्णित धीरोदात्त नायक के गुण से युक्त हैं
ॐ मायामानुषचारित्राय नमः।
Om Mayamanushacharitraya Namah।
जो मनुष्यों जैसी लीलायें करने वाले हैं
ॐ महादेवादिपूजिताय नमः।
Om Mahadevadipujitaya Namah।
जो भगवान शिव आदि द्वारा पूजित हैं
ॐ सेतुकृते नमः।
Om Setukrite Namah।
जो समुद्र मे सेतु बनाने वाले हैं
ॐ जितवारीशाय नमः।
Om Jitavarishaya Namah।
जो समुद्र को जीतने वाले हैं
ॐ सर्वतीर्थमयाय नमः।
Om Sarvatirthamayaya Namah।
जो सभी तीर्थों के समान हैं
ॐ हरये नमः।
Om Haraye Namah।
जो पापों को हरने वाले हैं
ॐ श्यामाङ्गाय नमः।
Om Shyamangaya Namah।
जो श्याम विग्रह वाले हैं
ॐ सुन्दराय नमः।
Om Sundaraya Namah।
जो परम मनोर हैं
ॐ शूराय नमः।
Om Shuraya Namah।
जो अनुपम शौर्य से सम्पन्न वीर हैं
ॐ पीतवाससे नमः।
Om Pitavasase Namah।
जो पीताम्बरधारी हैं
ॐ धनुर्धराय नमः।
Om Dhanurdharaya Namah।
जो धनुष धारण करने वाले हैं
ॐ सर्वयज्ञाधिपाय नमः।
Om Sarvayajnadhipaya Namah।
जो समस्त यज्ञों के स्वामी हैं
ॐ यज्विने नमः।
Om Yajvine Namah।
जो यज्ञकर्ता हैं
ॐ जरामरणवर्जिताय नमः।
Om Jaramaranavarjitaya Namah।
जो बुढ़ापा और मृत्यु से रहित हैं
ॐ शिवलिङ्गप्रतिष्ठात्रे नमः।
Om Shivalingapratishthatre Namah।
जो रामेश्वरम नामक ज्योतिर्लिंग की स्थापना करने वाले हैं
ॐ सर्वापगुणवर्जिताय नमः।
Om Sarvapagunavarjitaya Namah।
जो समस्त पापराशियों से रहित हैं
ॐ परमात्मने नमः।
Om Paramatmane Namah।
जो परब्रह्म परमात्मा हैं
ॐ परब्रह्मणे नमः।
Om Parabrahmane Namah।
जो परब्रह्म हैं
ॐ सच्चिदानन्दविग्रहाय नमः।
Om Sachchidanandavigrahaya Namah।
जो सत्, चित् और आनन्द के स्वरूप का निर्देश देने वाले हैं
ॐ परस्मै ज्योतिषे नमः।
Om Parasmai Jyotishe Namah।
जो परम प्रकाशमय हैं
ॐ परस्मै धाम्ने नमः।
Om Parasmai Dhamne Namah।
जो साकेतधामस्वरूप हैं
ॐ पराकाशाय नमः।
Om Parakashaya Namah।
जो सर्वोच्च स्थान हैं
ॐ परात्पराय नमः।
Om Paratparaya Namah।
जो मन, बुद्धि आदि इन्द्रियों से परे हैं
ॐ परेशाय नमः।
Om Pareshaya Namah।
जो सर्वश्रेष्ठ शासक हैं
ॐ पारगाय नमः।
Om Paragaya Namah।
जो सबको पार लगाने वाले हैं
ॐ पाराय नमः।
Om Paraya Namah।
जो सबसे परे हैं
ॐ सर्वदेवात्मकाय नमः।
Om Sarvadevatmakaya Namah।
जो सभी देवताओं में निवास करने वाले हैं
ॐ परस्मै नमः।
Om Parasmai Namah।
जो सर्वश्रेष्ठ देव हैं