ॐ श्रीकृष्णाय नमः।
Om Shrikrishnaya Namah।
जो श्यामवर्ण वाले हैं
ॐ कमलानाथाय नमः।
Om Kamalanathaya Namah।
जो देवी लक्ष्मी के पति हैं
ॐ वासुदेवाय नमः।
Om Vasudevaya Namah।
जो वसुदेव जी के पुत्र हैं
ॐ सनातनाय नमः।
Om Sanatanaya Namah।
जो तीनों कालों में विद्यमान रहने वाले हैं
ॐ वसुदेवात्मजाय नमः।
Om Vasudevatmajaya Namah।
जो वसुदेवजी के पुत्र हैं
ॐ पुण्याय नमः।
Om Punyaya Namah।
जो परम पुण्यशाली हैं
ॐ लीलामानुषविग्रहाय नमः।
Om Lilamanushavigrahaya Namah।
जिन्होंने अपनी लीलाओं को दिखाने के लिये मनुष्य रूप में अवतार लिया है
ॐ श्रीवत्सकौस्तुभधराय नमः।
Om Shrivatsakaustubhadharaya Namah।
जो श्रीवत्स और कौस्तुभ मणि को धारण करते हैं
ॐ यशोदावत्सलाय नमः।
Om Yashodavatsalaya Namah।
जो माता यशोदा के अत्यन्त प्रिय पुत्र हैं
ॐ हरये नमः।
Om Haraye Namah।
जो प्रकृति के स्वामी हैं
चतुर्भुजात्तचक्रासिगदाशङ्खाम्बुजायुध
11
ॐ चतुर्भुजात्तचक्रासिगदाशङ्खाम्बुजायुधाय नमः।
Om Chaturbhujattachakrasigadashankhambujayudhaya Namah।
जो चक्र, तलवार, गदा, शंख आदि अस्त्र धारण करने वाले चतुर्भुजी हैं
ॐ देवकीनन्दनाय नमः।
Om Devakinandanaya Namah।
जो माता देवकी के पुत्र हैं
ॐ श्रीशाय नमः।
Om Shrishaya Namah।
जो देवी लक्ष्मी के पति हैं
ॐ नन्दगोपप्रियात्मजाय नमः।
Om Nandagopapriyatmajaya Namah।
जो महाराज नन्द के प्रिय पुत्र हैं
ॐ यमुनावेगसंहारिणे नमः।
Om Yamunavegasamharine Namah।
जो यमुना नदी के वेग को हर लेने वाले हैं
ॐ बलभद्रप्रियानुजाय नमः।
Om Balabhadrapriyanujaya Namah।
जो भगवान बलराम के प्रिय अनुज हैं
ॐ पूतनाजीवितहराय नमः।
Om Putanajivitaharaya Namah।
जो राक्षसी पूतना के प्राणों को हर लेने वाले हैं
ॐ शकटासुरभञ्जनाय नमः।
Om Shakatasurabhanjanaya Namah।
जो शकटासुर को नष्ट कर देने वाले हैं
ॐ नन्दव्रजजनानन्दिने नमः।
Om Nandavrajajananandine Namah।
जो महाराज नन्द और ब्रजवासियों को आनन्द देने वाले हैं
ॐ सच्चिदानन्दविग्रहाय नमः।
Om Sachchidanandavigrahaya Namah।
जो शाश्वत, अजर-अमर और अविनाशी स्वरूप हैं
ॐ नवनीतविलिप्ताङ्गाय नमः।
Om Navanitaviliptangaya Namah।
जिनका शरीर मक्खन से सना हुआ है
ॐ नवनीतनटाय नमः।
Om Navanitanataya Namah।
जो मक्खन के लिये नृत्य करते हैं
ॐ अनघाय नमः।
Om Anaghaya Namah।
जो पापों से रहित हैं
ॐ नवनीतनवाहाराय नमः।
Om Navanitanavaharaya Namah।
जो मक्खन चुराने के नये-नये तरीके ढूँढते हैं
ॐ मुचुकुन्दप्रसादकाय नमः।
Om Muchukundaprasadakaya Namah।
जो राजा मुचुकुन्द को अनुग्रह प्रदान करने वाले हैं
ॐ षोडशस्त्रीसहस्रेशाय नमः।
Om Shodashastrisahasreshaya Namah।
जो सोलह हजार स्त्रियों के स्वामी हैं
ॐ त्रिभङ्गिने नमः।
Om Tribhangine Namah।
जो त्रिभङ्गी अर्थात् जिनका सुन्दर रूप तीन स्थानों से टेढ़ा है
ॐ मधुराकृतये नमः।
Om Madhurakritaye Namah।
जिनका स्वरूप अत्यन्त आकर्षक है
ॐ शुकवागमृताब्धीन्दवे नमः।
Om Shukavagamritabdhindave Namah।
जो शुक के कथनानुसार अमृत के महासागर हैं
ॐ गोविन्दाय नमः।
Om Govindaya Namah।
जो गायों को सुख प्रदान करने वाले हैं
ॐ योगिनां पतये नमः।
Om Yoginam Pataye Namah।
जो योगियों के भी योगी अर्थात् स्वामी हैं
ॐ वत्सवाटचराय नमः।
Om Vatsavatacharaya Namah।
जो बछड़ों को चराते हैं
ॐ अनन्ताय नमः।
Om Anantaya Namah।
जिनका कोई अन्त नहीं है
ॐ धेनुकासुरभञ्जनाय नमः।
Om Dhenukasurabhanjanaya Namah।
जो गधे के स्वरूप वाले धेनुकासुर को मारने वाले हैं
ॐ तृणीकृततृणावर्ताय नमः।
Om Trinikritatrinavartaya Namah।
जो तृणावर्त को घास के समान तुच्छ मानकर मारने वाले हैं
ॐ यमलार्जुनभञ्जनाय नमः।
Om Yamalarjunabhanjanaya Namah।
जो यमलार्जुन नामक अर्जुन के जुड़वा वृक्षों को तोड़ने वाले हैं
ॐ उत्तालतालभेत्रे नमः।
Om Uttalatalabhetre Namah।
जो बड़े ताल वृक्षों को नष्ट कर देने वाले हैं
ॐ तमालश्यामलाकृतये नमः।
Om Tamalashyamalakritaye Namah।
जो तमाल वृक्ष के समान कृष्ण वर्ण वाले हैं
ॐ गोपगोपीश्वराय नमः।
Om Gopagopishwaraya Namah।
जो गोपों और गोपियों के स्वामी हैं
ॐ योगिने नमः।
Om Yogine Namah।
जो परम योगी हैं
ॐ कोटिसूर्यसमप्रभाय नमः।
Om Kotisuryasamaprabhaya Namah।
जो करोड़ों सूर्य के समान आभा वाले हैं
ॐ इलापतये नमः।
Om Ilapataye Namah।
जो ज्ञान के स्वामी हैं
ॐ परस्मै ज्योतिषे नमः।
Om Parasmai Jyotishe Namah।
जिनके पास परम तेज है
ॐ यादवेन्द्राय नमः।
Om Yadavendraya Namah।
जो यादव कुल के स्वामी हैं
ॐ यदूद्वहाय नमः।
Om Yadudvahaya Namah।
जो यदुओं के नेता हैं
ॐ वनमालिने नमः।
Om Vanamaline Namah।
जो वनपुष्पों की मालाओं को धारण करते हैं
ॐ पीतवाससे नमः।
Om Pitavasase Namah।
जो पीले वस्त्र धारण करते हैं
ॐ पारिजातापहारकाय नमः।
Om Parijatapaharakaya Namah।
जो पारिजात वृक्ष को उठाकर ले जाने वाले हैं
ॐ गोवर्धनाचलोद्धर्त्रे नमः।
Om Govardhanchaloddhartre Namah।
जो गोवर्धन पर्वत को उठाने वाले हैं
ॐ गोपालाय नमः।
Om Gopalaya Namah।
जो गायों के संरक्षक हैं
ॐ सर्वपालकाय नमः।
Om Sarvapalakaya Namah।
जो सम्पूर्ण ब्रह्माण्ड के पालनहार हैं
ॐ अजाय नमः।
Om Ajaya Namah।
जो प्रभु अजन्मे हैं
ॐ निरञ्जनाय नमः।
Om Niranjanaya Namah।
जो निष्कलंक हैं
ॐ कामजनकाय नमः।
Om Kamajanakaya Namah।
जो मन में सांसारिक इच्छायें उत्पन्न करते हैं
ॐ कञ्जलोचनाय नमः।
Om Kanjalochanaya Namah।
जो कमल के समान नेत्र वाले हैं
ॐ मधुघ्ने नमः।
Om Madhughne Namah।
जो मधु नामक दैत्य का वध करने वाले हैं
ॐ मथुरानाथाय नमः।
Om Mathuranathaya Namah।
जो मथुरा नगरी के स्वामी हैं
ॐ द्वारकानायकाय नमः।
Om Dwarakanayakaya Namah।
जो द्वारका नगरी के अधिपति हैं
ॐ बलिने नमः।
Om Baline Namah।
जो अत्यन्त शक्तिशाली हैं
ॐ वृन्दावनान्तसञ्चारिणे नमः।
Om Vrindavanantasancharine Namah।
जो वृन्दावन में विचरण करने वाले हैं
ॐ तुलसीदामभूषणाय नमः।
Om Tulasidamabhushanaya Namah।
जो तुलसी की माला धारण करने वाले हैं
ॐ स्यमन्तकमणेर्हर्त्रे नमः।
Om Syamantakamanerhartre Namah।
जो स्यमन्तक मणि का हरण करने वाले हैं
ॐ नरनारायणात्मकाय नमः।
Om Naranarayanatmakaya Namah।
जो नर और नारायण दोनों स्वरूपों में हैं
ॐ कुब्जाकृष्णाम्बरधराय नमः।
Om Kubjakrishnambaradharaya Namah।
जो कुब्जा नामक कूबड़ी के हाथों द्वारा चन्दन लगवाने वाले हैं
ॐ मायिने नमः।
Om Mayine Namah।
जो अत्यन्त मायावी हैं
ॐ परमपूरुषाय नमः।
Om Paramapurushaya Namah।
जो सर्वोच्च हैं
मुष्टिकासुरचाणूरमल्लयुद्धविशारद
67
ॐ मुष्टिकासुरचाणूरमल्लयुद्धविशारदाय नमः।
Om Mushtikasurachanura-mallayuddhavisharadaya Namah।
जो मुष्टिका और चाणूर नामक पहलवानों से कुशलता से युद्ध करने वाले हैं
ॐ संसारवैरिणे नमः।
Om Sansaravairine Namah।
जो भौतिकी सत्ता के शत्रु हैं
ॐ कंसारये नमः।
Om Kamsaraye Namah।
जो राजा कंस के शत्रु हैं
ॐ मुरारये नमः।
Om Muraraye Namah।
जो मुरा नामक राक्षस का वध करने वाले हैं
ॐ नरकान्तकाय नमः।
Om Narakantakaya Namah।
जो नरका नामक असुर का संहार करने वाले हैं
ॐ अनादिब्रह्मचारिणे नमः।
Om Anadibrahmacharine Namah।
जो शाश्वत ब्रह्मचारी है
ॐ कृष्णाव्यसनकर्षकाय नमः।
Om Krishnavyasanakarshakaya Namah।
जो द्रौपदी को संकटकाल में बचाने वाले हैं
ॐ शिशुपालशिरश्छेत्रे नमः।
Om Shishupalashirashchhetre Namah।
जो शिशुपाल का सिर धड़ से अलग करने वाले हैं
ॐ दुर्योधनकुलान्तकाय नमः।
Om Duryodhanakulantakaya Namah।
जो दुर्योधन के राजवंश के विनाशक हैं
ॐ विदुराक्रूरवरदाय नमः।
Om Vidurakruravaradaya Namah।
जो विदुर और अक्रूर को आशीर्वाद देने वाले हैं
ॐ विश्वरूपप्रदर्शकाय नमः।
Om Vishvarupapradarshakaya Namah।
जो विश्वस्वरूप को दिखाने वाले हैं
ॐ सत्यवाचे नमः।
Om Satyavache Namah।
जो सत्य बोलने वाले हैं
ॐ सत्यसङ्कल्पाय नमः।
Om Satyasankalpaya Namah।
जो सच्चे संकल्प के स्वामी हैं
ॐ सत्यभामारताय नमः।
Om Satyabhamarataya Namah।
जो सत्यभामा के प्रेमी हैं
ॐ जयिने नमः।
Om Jayine Namah।
जो हमेशा विजयी होने वाले हैं
ॐ सुभद्रापूर्वजाय नमः।
Om Subhadrapurvajaya Namah।
जो सुभद्रा के भाई हैं
ॐ विष्णवे नमः।
Om Vishnave Namah।
जो परम परमेश्वर हैं
ॐ भीष्ममुक्तिप्रदायकाय नमः।
Om Bhishmamuktipradayakaya Namah।
जो भीष्म को मोक्ष प्रदान करने वाले हैं
ॐ जगद्गुरवे नमः।
Om Jagadgurave Namah।
जो सम्पूर्ण ब्रह्माण्ड के गुरु हैं
ॐ जगन्नाथाय नमः।
Om Jagannathaya Namah।
जो सम्पूर्ण ब्रह्माण्ड के स्वामी हैं
ॐ वेणुनाद विशारदाय नमः।
Om Venunadavisharadaya Namah।
बाँसुरी वादन में दक्ष हैं
ॐ वृषभासुरविध्वंसिने नमः।
Om Vrishabhasuravidhvamsine Namah।
जो वृषभासुर के संहारक हैं
ॐ बाणासुरकरान्तकाय नमः।
Om Banasurakarantakaya Namah।
जो बाणासुर का वध करने वाले हैं
ॐ युधिष्ठिरप्रतिष्ठात्रे नमः।
Om Yudhishthirapratishthatre Namah।
जो युधिष्ठिर को राजा बनाने वाले हैं
ॐ बर्हिबर्हावतंसकाय नमः।
Om Barhibarhavatamsakaya Namah।
जो मोर पंख का शृंगार करते हैं
ॐ पार्थसारथये नमः।
Om Parthasarathaye Namah।
जो अर्जुन के रथ के चालक हैं
ॐ अव्यक्ताय नमः।
Om Avyakta Namah।
जो रूप से रहित हैं
ॐ गीतामृतमहोदधये नमः।
Om Gitamritamahodadhaye Namah।
जो भगवद्गीता के अमृत से युक्त महासागर हैं
कालीयफणिमाणिक्यरञ्जितश्रीपदाम्बुज
95
ॐ कालीयफणिमाणिक्यरञ्जितश्रीपदाम्बुजाय नमः।
Om Kaliyaphanimanikyaranjitashripadambujaya Namah।
जिनके चरण कमलों में कालिया नाग के फन की मणियाँ सुशोभित हैं
ॐ दामोदराय नमः।
Om Damodaraya Namah।
जिन्हें माता यशोदा ओखल से बाँध नहीं पायी थीं
ॐ यज्ञभोक्त्रे नमः।
Om Yajnabhoktre Namah।
जो यज्ञ में प्रदत्त आहुति को ग्रहण करते हैं
ॐ दानवेन्द्रविनाशकाय नमः।
Om Danavendravinashakaya Namah।
जो असुरों के स्वामी का नाश करने वाले हैं
ॐ नारायणाय नमः।
Om Narayanaya Namah।
जो भक्तों के हृदय में रहने वाले हैं
ॐ परब्रह्मणे नमः।
Om Parabrahmane Namah।
जो पराशक्ति परब्रह्म परमात्मा हैं
ॐ पन्नगाशनवाहनाय नमः।
Om Pannagashanavahanaya Namah।
गरुड़ जिनकी सवारी है
जलक्रीडासमासक्तगोपीवस्त्रापहारक
102
ॐ जलक्रीडासमासक्तगोपीवस्त्रापहाराकाय नमः।
Om Jalakridasamasaktagopivastrapaharakaya Namah।
जो यमुना नदी में खेलते समय गोपियों के कपड़े छिपा देते हैं
ॐ पुण्यश्लोकाय नमः।
Om Punyashlokaya Namah।
जिनकी स्तुति पुण्य प्रदान करती है
ॐ तीर्थकराय नमः।
Om Tirthakaraya Namah।
जो तीर्थ स्थानों के निर्माता हैं
ॐ वेदवेद्याय नमः।
Om Vedavedyaya Namah।
जो वेदों से जानने योग्य हैं
ॐ दयानिधये नमः।
Om Dayanidhaye Namah।
जो अगाध करुणा वाले हैं
ॐ सर्वतीर्थात्मकाय नमः।
Om Sarvatirthatmakaya Namah।
जो सभी तीर्थस्थलों के उद्गम स्थान हैं
ॐ सर्वग्रहरूपिणे नमः।
Om Sarvagraharupine Namah।
जो सम्पूर्ण हैं
ॐ परात्पराय नमः।
Om Paratparaya Namah।
जो पराशक्ति परब्रह्म परमात्मा हैं